Denevérekkel ismerkednek

Denevérnapot tartanak a denevérek titokzatos világának megismerésére augusztus 27-én a baranyai Abaligeten. A szervező Duna–Dráva Nemzeti Park és a pécsi állatkert munkatársai este nyolc órára, a barlang bejárata elé várják az érdeklődőket – áll a nemzeti park igazgatóságának hétfői közleményében.

MNO
2011. 08. 15. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós denevérkutató által vezetett kétórás, ingyenes program résztvevői megtudhatják, milyen módszereket alkalmaznak a denevérkutatáshoz, majd hálóval befogott denevéreken ismerkedhetnek a fajok egyedi jellemzőivel. Emellett lehetőség lesz arra is, hogy a repülő emlősök hangját az emberi fül számára hallhatóvá alakító detektorral meghallhassák.

Abaliget kiemelt szerepet tölt be a denevérekkel kapcsolatos ismeretterjesztésben. A barlang szomszédságában Denevérmúzeum nyílt 2004-ben azzal a céllal, hogy a Magyarországon élő összesen 24 denevérfajt megismertesse, megkedveltesse a látogatókkal és segítsen a hozzájuk kötődő alaptalan félelmek leküzdésében. A nemzeti park a bemutatóhelyet 60 millió forintból, a cseppkőbarlang szomszédságában álló turistaházból alakíttatta ki. A pénzből felújíttatták a leromlott állagú, 30 éve emelt épületet és alkalmassá tették a repülő emlősökkel kapcsolatos gyűjtemény fogadására.

A preparált állatok, fotók, a hozzájuk tartozó ismertetők, filmek és különböző számítógépes animációk révén az érdeklődők betekintést nyerhetnek a denevérek életébe, információkat kaphatnak életkörülményeikről, továbbá a védelmük érdekében tett intézkedésekről.

A látogató a múzeumba lépve egy padláson találja magát, ahol megfigyelheti a gerendákon függeszkedő denevéreket, valamint a helyiség más lakóit, baglyokat, nyesteket, egereket. Később benézhet egy barlangba, melyből denevérek hangja hallatszik és egyebek mellett megismerkedhet a repülő emlősök előfordulását jelző interaktív térképpel is. A Mecsek egyébként a hazai denevérek egyik kedvelt élőhelye, az abaligeti barlangban és környékén 20 faj egyedei is megtalálhatók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.