Drágul a bécsi élet

Drágul az élet az osztrák fővárosban jövőre: egyszerre emelkedik a közüzemi díjak egy része és a parkolás is többe kerül majd.

MNO
2011. 08. 19. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezetékes víz díja harmadával, a tilosban parkolás miatt kiszabható büntetés mintegy negyedével többe kerül majd januártól a bécsieknek, mint eddig. Más díjak, így a csatornadíj és a parkolás, ennél kisebb mértékben drágulnak.

A víz ára köbméterenként 1,3 euróról 1,73 euróra emelkedik. A városháza számításai szerint ez egy átlagos, négytagú háztartás számára évente 80 euróval több kiadást jelent.

Az utcai parkolás a fizetőparkoló-övezetekben 6 százalékkal drágul. A félórás parkolócédula így 60 helyett 65 eurócentbe, a kétórás 2,4 helyett 2,6 euróba kerül majd. Nem vonatkozik az áremelkedés azonban arra a parkolási bérletre, amelyre a bécsi lakosok a lakóhelyük szerinti kerületben jogosultak.

A díjak emelését jórészt a fogyasztói árindexszel való korrigálással indokolja a városvezetés. A vízdíj esetében 1995 óta nem élt ezzel a lehetőséggel a városvezetés, most azonban indokoltnak látják a kiigazítást. A többletbevételt a vezetékrendszer felújítására akarják fordítani. A tilosban parkolás miatt elszállított autók kiváltása 50 euróval kerül majd többe a jövő évtől. A rendelkezést ismertető Ulli Sima városi tanácsos kijelentette, erre azért van szükség, mert a jelenlegi büntetések nem fedezik a költségeket.

A bejelentéseket a bécsi ellenzék tiltakozással fogadta. Kijelentették, hogy indokolatlannak tartják az áremeléseket. A koalíció vezető pártja, a szociáldemokraták (SPÖ) azzal vágtak vissza: az ellenzék valódi célja a városi közművállalatok privatizálása, ezért „ki akarják húzni a talajt” ezek alól a cégek alól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.