E.T. keresésére még a sztár sem sajnálta a pénz

Magánadományoknak köszönhetően ismét kutathatja az intelligens élet nyomát a SETI (földön kívüli intelligencia keresése) intézet 42 antennás rádióteleszkópja.

MNO
2011. 08. 15. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SETI több mint 200 ezer dollárt (38,5 millió forintot) kapott a további működéshez. Az adományozók között volt Jodie Foster színésznő is – írta a The San José Mercury News című amerikai lap.

A rádióteleszkópot eredetileg a SETI és a berkeley-i Kaliforniai Egyetem csillagászati laboratóriuma közösen üzemeltette, ez utóbbi azonban idén kiszállt a programból, mert elveszítette a Nemzeti Tudományos Alap támogatását, és csökkentették az e célra fordítható állami kiadásokat.

A SETI intézet vezető csillagásza, Seth Shostak elmondta: nagyon hálás, hogy ilyen gazdasági nehézségségek közepette sikerült összegyűjteni a pénzt.

A 42 antennás Allen Telescope Array (ATA) rádióteleszkóp-rendszert szeptemberben helyezik ismét üzembe, újrakalibrálják, és az év végéig napi 24 órán át működni fog.

A teleszkóp éves üzemeltetési költsége 10 fős személyzettel 2,5 millió dollár (481 millió forint). A teljes SETI intézet éves költségvetése 18 millió dollár (3,5 milliárd forint). A költségeket az adományozók, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Nemzeti Tudományos Alap állja.

Az 1984-ben alapított kutatóintézet 42 rádióantennája 2007 óta kutatja a földön kívüli intelligencia jeleit, de közben az univerzum struktúráját és eredetét is vizsgálja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.