Egy hét alatt minden megváltozott ebben a versenyben

Úgy tűnik, három főre szűkült a komoly esélyekkel rendelkező republikánus elnökjelölt-aspiránsok száma augusztus elején – szerepel a Gallup legfrissebb felmérésében. A hónapokon keresztül vezető Mitt Romney pozíciója meggyengült és a Rasmussen Reports szerint már jelentős hátrányba került a texasi kormányzóval szemben.

Kovács András
2011. 08. 18. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rick Perry texasi kormányzónak és Michele Bachmann minnesotai képviselőnek, a hétvégi iowai próbaválasztás győztesének egyre pozitívabb a megítélése azon republikánus szavazók körében, akik ismerik őket, és ebben a tekintetben le is hagyták Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót. A republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben jelentős változás állt be a múlt héten azzal, hogy Perry hivatalosan is bejelentette, hogy indul a posztért, míg Bachmann sikerrel abszolválta az iowai próbaválasztást. Tim Pawlenty a választáson elszenvedett vereséget követően elállt az indulástól.

A Gallup felmérése szerint a texasi kormányzó továbbra is erős pozíciókkal rendelkezik a republikánusok között, mivel a pozitív intenzitási skálája (PIS) 23 ponton áll. Ezt az értéket úgy számítják ki, hogy azok százalékos arányának az értékéből, akiknek a legszimpatikusabb a jelölt, kivonják azoknak az arányát, akik számára a legellenszenvesebb. Perry a második legjobb eredményt mutatja fel ebben a kategóriában, csupán Herman Cain üzletember előzi meg, de neki jóval kisebb az ismertsége. A texasi kormányzó mögött helyezkedik el Bachmann 20 és Romney 15 ponttal.

Egyre ismertebb Perry

A republikánus táboron belül egy hét alatt 54-ről 59 százalékra nőtt Perry ismertsége, de ez még mindig jóval elmarad Bachmann 81 és Romney 86 százalékától. Pawlenty vélhetően azért is szállt ki a versenyből, mivel fél év alatt ismertsége 39 százalékról csupán 57 százalékra nőtt, míg PIS-értéke csupán 7 volt, ami átlag alatti értéknek számított, és a szavazók sem bíztak abban, hogy esélyes kihívója lehet Obamának.

A hétvégi próbaválasztáson Ron Paul egykori texasi képviselő végzett a második helyen, de az ő PIS-értéke is átlag alatti, míg az ismertsége 78 százalékos, amit annak is köszönhet, hogy az előző választáson is indult. Rick Santorum, Newt Gingrich és Jon Huntsman is vélhetően hamarosan kénytelen lesz feladni a küzdelmet, mivel egyáltalán nem számítanak népszerűnek, és ismertségük sem túl magas.

Még átalakulhat minden

A két legismertebb republikánus politikus (Sarah Palin és Rudy Giuliani) egyelőre nem jelentették be hivatalosan, hogy indulnának a jelöltségért, de mindkettőjük megítélése az átlag fölött van, azonban elmarad Perryétől és Bachmannétól.

Elemzők és újságírók szerint Romney, Perry és Bachmann vált mostanra a három legesélyesebb jelöltté a republikánus táboron belül. Közülük a texasi kormányzó rendelkezik a legjobb PIS-értékkel, azonban a következő hónapokban radikálisan növelnie kell az ismertségét, ha komolyan részt akar venni a jövő évi előválasztásokon. A Gallup adatai alapján Romneynak ezzel ellentétben a megítélésén kell javítania, míg Palin és Giuliani „ringbe szállása” az erőviszonyok ismételt átrendeződésével járhat.

Már vezet is a texasi politikus

Rick Perry átvette a vezetést a republikánus elnökaspiránsok mezőnyében – közölte kedden a Rasmussen Reports. Perry 29 százalékos támogatottsággal áll az élen, két számjegyű különbséggel utasítva maga mögé az eddig vezető Mitt Romeyt, akinek követői a Rasmussen telefonos felmérése szerint a 18 százalékát adják a republikánus előválasztáson nagy valószínűséggel részt vevő választóknak. A harmadik helyen Michele Bachmann áll 13 százalékkal.

(MTI, gallup.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.