Egyedülálló természeti szépségeket mutat be

Több mint kétéves kutatómunka után elkészült a Nyíregyháza környéki bokortanyás és tanyás térség látványtérképe és a hozzá kapcsolódó színes ismeretterjesztő füzet, amely az országban egyedülálló táj természeti szépségeit mutatja be.

MNO
2011. 08. 19. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bokortanyák elnevezés a Nyíregyháza körül a szlovák telepesek – közismertebb nevükön tirpákok – által a 18. század második felétől kialakított, együtt élő családok által lakott és működtetett tanyacsoportokat jelöli, amelyeket településtől távol eső földek megművelésére hoztak létre. A tanyabokrok száma egykor körülbelül hatvan volt, belőlük olyan önálló települések is létrejöttek, mint a szabolcsi megyeszékhelyhez közeli Nagycserkesz és Kálmánháza.

A táj különlegességét jelzi, hogy az országban ilyenfajta településszerkezet sehol máshol nem alakult ki – mondta Szigetvári Csaba, a kutatásokat végző E-misszió Természetvédelmi és Környezetvédelmi Egyesület projektvezetője a kiadványok bemutatásának alkalmából megtartott pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatón. A tájgazdálkodás eredményeként rengeteg természetes élőhely alakult ki a bokortanyák körül: vadvirágos kaszálórétek és legelők, nádtermő szikes tavak és mocsarak egészen napjainkig fennmaradtak, igen változatos élővilággal.

Szigetvári Csaba hozzátette, hogy az elszórt tanyák között több mint száz kisebb terület helyezkedik el, amelyek kaszálóin és rétjein ötféle, vadon élő orchidea fordul elő, a Felsősima melletti Hosszúháti-tavon pedig több mint 80 madárfajt mutattak ki, amelyek közül 11 fokozottan védett. Részben történeti, részben természeti értékeket képviselnek a három-ötezer éves kunhalmok, amelyek mesterségesen létrehozott temetkezőhelyek, sírdomb, őr- vagy határdombok. A térségben található a 14 méter magas Geri-domb, amely Magyarország egyik legnagyobb kunmalma.

A most elkészült, ingyenesen hozzáférhető és az internetről egyaránt letölthető Barátságos bokortanyák színes ismeretterjesztő-szemléletformáló kiadvánnyal, valamint a Fedezzük fel a bokortanyákat! című látványtérképpel a bokortanyák természeti értékeit szeretné minél szélesebb körben megismertetni az E-misszió és a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Furkóné Szabó Marianna, a turisztikai társaság ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az iroda kínálatában is szerepelnek a bokortanyák, a tapasztalatok szerint egyre nagyobb az érdeklődés az autentikus, természetközeli programok iránt.

A bokortanyák teljes bemutatása mellett aszfaltmentes lovaglást, sétakocsikázást és kemencében készített tirpák népi ételeket is kínálnak a turistáknak az Antalbokorban található Bihari tanyán – közölte az ügyvezető, hozzátéve: ez nem csupán kiegészítő megélhetést nyújthat a bokortanyák lakosainak, de újra nagyobb megbecsülést szerezhet a helyben termelt élelmiszernek és a mezőgazdaság egyéb termékeinek.

Szigetvári Csaba tájékoztatása szerint a turisták érdeklődése jelenleg még csekély, a város fontosabb pontjaira, illetve a döntéshozókhoz és a szakhatóságokhoz is eljuttatandó kiadványoktól a bokortanyák iránti érdeklődés emelkedését várják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.