Egyelőre vége a farkasvadászatnak

A svéd kormány úgy döntött, egy évre felfüggeszti az Európai Unió által bírált farkasvadászatot.

MNO
2011. 08. 18. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltörölték azt a rendelkezést, amely engedélyezte az állatok vadászatát annak érdekében, hogy a Svédországban élő farkasok számát 210 egyedben maximalizálják, viszont a környezetvédelmi minisztérium kibővítette a „problémás” állatok kilövésére vonatkozó engedélyt. Andreas Carlgren hangsúlyozta, jelenleg úgy tervezik, hogy jövőre ismét engedélyt adnak meghatározott számú farkas kilövésére.

A skandináv ország parlamentje – 1964 óta először – 2009-ben döntött a vadászat újraengedélyezése mellett. Ennek oka az volt, hogy az utóbbi évtizedekben a vidéki területeken elszaporodtak a farkasok, és egyre nagyobb veszélyt jelentettek a juhokra és rénszarvasokra, illetve a beltenyészettől sújtott állományt is „genetikailag fel kell javítani”. Az utóbbi érdekében új farkasokat is telepítenek be az országba Finnországból és Oroszországból.

A farkasvadászat felújítása a skandináv országon belül komoly ellenszenvet váltott ki a környezetvédő szervezetek köreiben, és az Európai Bizottság idén januárban hivatalos uniós eljárást indított Svédország ellen az európai jog szerint védettnek számító farkasok vadászatának újbóli engedélyezése miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.