Egyre zsugorodnak a görögök

Újabb csúcsra emelkedett a munkanélküliség Görögországban májusban, a gazdaság további zsugorodására is számítani lehet a megszorító intézkedések miatt.

MNO
2011. 08. 11. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai hivatal csütörtökön publikált adatai szerint májusban meghaladta a 800 ezret az állástalanok száma a tízmilliós Görögországban, ami rekord alacsonynak számít, és 37 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ugyancsak rekord az, hogy mindössze négymillióan voltak állásban, 6,8 százalékkal kevesebben, mint tavaly májusban miután a létszámcsökkentések meghaladták az idegenforgalomban bekövetkezett bővítést. A munkanélküliségi ráta ezzel 16,6 százalékra emelkedett az áprilisi 15,8 százalékról. Tavaly májusban 12 százalék volt a munkanélküliség.

Az adósságválsággal küszködő ország gazdasága már harmadik éve zsugorodik: az első negyedévben 5,5 százalékos volt a GDP-csökkenés tavaly január-márciushoz képest. A második negyedévi adat pénteken jön ki, elemzők havi szinten további 0,9 százalékos visszaesést jósolnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.