Egységesítenék az idegenforgalmi adót

Egységes, a korábban alkalmazott idegenforgalmi adó visszaállítását szorgalmazza a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) pénteki állásfoglalásában.

MNO
2011. 08. 12. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség szeretné elérni azt is, hogy a fővárosi szállodák számára kedvezőtlen adminisztrációs gyakorlat megváltozzon, s a kormány szándékaival egyezően csökkenjenek az adminisztratív terhek.

Az MSZÉSZ közleményében emlékeztet: a múlt év decemberében elfogadott törvénymódosítás – amelyet megelőzően a fővárosban egységes volt az idegenforgalmi adó kivetése – értelmében a kerületek hatáskörébe került az adó meghatározása. Emiatt több kerületben is rendkívül gyors döntéssel, egyeztetés nélkül akár 33 százalékkal, vagy azt meghaladó mértékben is megemelték az idegenforgalmi adót.

Ez a szövetség szerint azért is elfogadhatatlan, mivel megkülönböztetik a szállodákat és a vendégeket is: így például az Andrássy, vagy a Rákóczi út két oldalán elhelyezkedő más-más kerülethez tartozó szállodában lakó vendégnek eltérő mértékű idegenforgalmi adót kell fizetnie.

A közlemény megemlíti, a tagszállodák jelzése alapján kiderült, hogy a kerületek adóztatásban további anomáliák is előfordulnak. Az idegenforgalmi adó megfizetése alól mentességet kaphatnak a 18 éven aluli, illetve a 65 évnél idősebb, valamint az üzleti céllal utazó vendégek. Ennek igazolására azonban az önkormányzatok egy része olyan nyilatkozatok kitöltését írja elő, amelyek nem életszerűek és jelentősen növelik a szállodák adminisztratív terheit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.