Ekkorát még nem lövellt ki

A hosszabb ideje aktív kamcsatkai Sivelucs vulkán az elmúlt hónap legnagyobb hamuoszlopát lövellte ki magából: az oszlop magassága eléri a 7800 métert.

MNO
2011. 08. 17. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz tudományos akadémia geofizikai szolgálata helyi intézetének közlése szerint a Sivelucs egy ideje 2-3 naponta lövell hamufelhőket, de ez volt az eddigi legnagyobb kitörés. A tudósok szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti az aktivitás erősödését, és lehetséges, hogy a tűzhányó újra megnyugszik.

Lakott településeket nem fenyeget veszély, viszont a repülőknek el kell kerülniük a térséget. A Sivelucs a legészakibb működő vulkán Kamcsatkán, a legközelebbi lakott település az ötezer lakosú Kljucsi. A hegy lába 1300 négyzetkilométeren terül el, abszolút magassága 3283 méter, de a jelenleg aktív, úgynevezett Fiatal Sivelucs 2800 méter magas. A vulkán mostani aktív periódusa 2006. december 4-én kezdődött.

Kamcsatkán augusztus elején 5500 méteres hamuoszlop emelkedett a Karimszkij vulkán fölé is, és egy héttel ezelőtt láva is ömlött a lejtőjén. A Karimszkij 125 kilométernyire Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól terül el, magassága 1536 méter, jelenlegi aktív periódusa 1996 januárjában kezdődött, és azóta tart. Az 1996-os kitörés során a vulkántól hat kilométerre lévő Karimszkij-tó fenekéről ömlött az izzó láva, és elpusztított minden növényt és állatot a tóban, amely azóta is holt víz.

Ugyancsak aktív Kamcsatkán a Kizimen tűzhányó: ez 265 kilométerre van Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól, s 2009-ben újabb aktivitási időszaka kezdődött.

Kamcsatka a Pacifikus-hegységrendszer részeként mintegy kétmillió éve alakult ki, amint a csendes-óceáni kőzetlemez az eurázsiai kőzetlemez alá bukott, ami erős vulkáni tevékenységet hozott létre a környéken. A tektonikus mozgás ma is észlelhető, így a Csendes-óceán környékét ölelő tűzgyűrű részeként Kamcsatkán is jellemző az aktív vulkáni tevékenység és a földrengés. Kamcsatkán 160 vulkán található, ebből 29 aktív, közülük 19 szerepel a világörökség listáján. A Kljucsevszkaja Szopka (4750 méter) Kamcsatka és az egész eurázsiai térség legmagasabb működő vulkánja, míg a legaktívabb a Kronot. A félsziget páratlan látványossága a Gejzírek völgye, amely Eurázsia egyetlen ilyen képződménye.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.