Éles és furcsa viták a cseh kormányon belül

Csak miniszterhelyettesekkel fogja képviseltetni magát a kormányüléseken az egyik cseh koalíciós párt, mert elnökét egy másik koalíciós párt által kinevezett minisztériumi főtisztviselő nyilvánosan megsértette.

MNO
2011. 08. 22. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TOP 09 párt a hétfői prágai sajtó szerint azután hozta meg ezt a döntést, hogy elnökét, Karel Schwarzenberg külügyminisztert Ladislav Bátora, a Közügyek párthoz tartozó oktatásügyi minisztériumban dolgozó főtisztviselő egy lapinterjúban „szenilis öregnek” nevezte.

Bátora személye a nacionalista, szélsőjobboldali Nemzeti Párthoz fűződő múltja miatt már akkor nemtetszést és éles bírálatokat váltott ki, amikor kinevezték az oktatási tárca személyzeti főosztályvezetőjévé. A Közügyek és Josef Dobes oktatásügyi miniszter azonban kiállt Bátora mellett, s az akkor elhangzott kritikákat – egyebek között Schwarzenberg részéről is – elutasították. „Bátora kinevezése az oktatási tárca főosztályvezetőjévé olyan, mintha egy pedofilt neveznének ki tanítónak az általános iskolába” – mondta Schwarzenberg. A múlt héten lezajlott újabb nyílt szóváltás miatt Dobes nyilvánosan bocsánatot kért a külügyminisztertől, s figyelmeztette Bátorát, hogy amennyiben újból előfordul ilyesmi, meneszti tisztségéből.

Karolína Peake, a Közügyek alelnöke, miniszterelnök-helyettes vasárnap a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy Bátora ügyét a párt vezetése e heti ülésén újra megvitatja. Peake elismerte: Bátora múltjában valóban vannak vitatható momentumok, de a pártja „senkit sem kíván előre leírni és megbélyegezni”.

A politikusok többsége és a prágai sajtó is egyaránt úgy vélik, hogy a vita hangneme méltatlan a cseh kormánykoalícióhoz, s lejáratja azt. A TOP 09 miniszterei már a múlt szerdai kormányülésről is kivonultak, miután az oktatási miniszter felszólításukra úgy fogalmazott, hogy Bátora képességeinek megfelelő tisztségben van, s nem kívánja meneszteni.

„Amíg Ladislav Bátora a minisztériumban dolgozik, a TOP 09 párt miniszterei a kormány ülésein nem vesznek részt” – szögezte le hétfőn reggel a közszolgálati cseh rádióban Miroslav Kalousek pénzügyminiszter, a TOP 09 alelnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.