Életveszélyessé vált a székesegyház

A tetőszerkezete felújítása következtében veszélyessé vált a kalocsai főszékesegyház belseje, ezért előreláthatólag augusztus végéig bezárták az épületet, de egy orgonakoncert kivételével más helyszínen minden programot megtartanak – közölte Vörös Márta, a főszékesegyház felújításának projektvezetője szerdán.

MNO
2011. 08. 17. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főhajó feletti tetőszerkezet felújítása közben a belső díszítések, a stukkók több darabja húsz méter magasságból leesett, emiatt életveszélyessé vált az épület – mondta a felújítás projektvezetője. Hozzátette: augusztus 20-án a főszékesegyházba hirdetett 10 órás érseki szentmisét a Szent István-templomban mutatja be Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek. Hálóval be fogják borítani az épület belsejét, ezzel megakadályozzák a stukkók leesését, és utána ismét megnyit a főszékesegyház – mondta a felújítás projektvezetője.

Vörös Márta beszámolt arról is, hogy a 2009-ben kezdődött felújítás során a kéttornyú épület tetőszerkezete megújul, két új sisak már felkerült a helyére. A főhajó feletti tetőszerkezet felújításával egy időben a főhajó oldalfalainak restaurálása folyik, majd a festés következik. Az oldalhomlokzatok felújítása után kezdődhet a stukkók megerősítése. Később a főhomlokzaton a szobrokat és a kőmellvédet kell újjáfaragni, ezért a teljes felújítás még hosszú ideig el fog tartani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.