Elítélték a gyerekekkel kereskedő bírót

„Mentális kínzásról” beszél Ai Weiwei kínai művész, akit a hatóságok idén majdnem három hónapig fogva tartottak – írja a The New York Times. A sokszor rendszerkritikus véleményt megfogalmazó férfi szerint a kínaiak módszere igen hatásos. Gyakorlatilag életfogytiglanra ítélték a gyerekeket pénzért elítélő bírót – írja az MSNBC. Mark Ciavarella hatalmát kihasználva bezáratta a közösségi javítóintézetet, segített egy vállalkozónak új, már profitalapon működő központot nyitni, majd biztosította, hogy a fiatalkorúak börtönének mindig legyen forgalma – akkor is, ha ehhez ártatlanokat kellett elítélnie.

Kovács N. László
2011. 08. 12. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Aprócska szobában tartották fogva, és az őrség (két egyenruhás katonai rendőrhadnagy) sosem hagyta magára, 24 órában figyelték minden mozdulatát. A váltásban vigyázó katonák sosem voltak egy méternél messzebb, de volt, hogy csupán tíz centiről figyelték, hogyan alszik, zuhanyozik vagy használja a vécét. „Egyfajta mentális kínzás ez, és meg kell mondjam, remekül működik” – fogalmazott Weiwei.

A Nyugaton talán legismertebb kínai művész gyakran éles hangú Twitter-üzenetekben és blogbejegyzésekben kritizálta a kommunista rendszert, mely szerinte túl gyakran visszaél hatalmával. A válasz április elején érkezett, amikor a Hong Kongba tartó Weiweit letartóztatták a reptéren, adócsalás vádjával. A férfi elmondása szerint azonban már a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy a hatóságot nem érdeklik az adóügyek. „Gyakran megkeseríted az életünket, most itt az ideje, hogy visszaadjuk a kölcsönt” – ezekkel a szavakkal vezették el a művészt, nyilatkozta a lapnak egyik barátja. Ruháit is magának kellett mosnia, ennek azonban örült, hiszen ez volt az egyetlen dolog, amit szabadon tehetett a kezeivel.

Végül június 22-én engedték szabadon a férfit, miután aláírt egy nyilatkozatot, melyben elismerte, igazak a hatóságok gazdasági bűncselekményekről szóló vádjai. A majdnem három hónap alatt tartott körülbelül ötven kihallgatáson azonban szó sem volt a feltételezett adócsalásról: Weiweit jórészt blogjáról kérdezték. „Hogy mersz ilyeneket leírni, ez engedetlenség” – ordították arcába a rendőrök. Egyébként sem gyakori, sőt szinte soha nem történik meg, hogy a hatóságok adóügyekkel kapcsolatban elvisznek valakit. Az ilyen kérdésekben egyébként is a megfelelő szakhatóságok vizsgálódnak, nem a katonai rendőrség.

A leghíresebb disszidenst azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy a következőkben tartózkodik a közéleti kijelentésektől. Kedden azonban megszegte a tiltást, amikor négy kollégája szabadon engedését követelő megjegyzéseket tett a Twitteren. Egyiküket órákon belül szabadon engedték, egy másikat azonban „zavarkeltésért” perbe fogták, amiért részt vett egy tüntetésen.

MSNBC (msnbc.com)

A pennsylvaniai bíró egymilliós csúszópénzt fogadott el együttműködéséért. Ciavarella 2003 és 2008 közt született négyezer ítéletét érvénytelenítették, mivel a Legfelsőbb Bíróság döntése szerint azok jogsértőnek bizonyultak, hiszen az elítéltek általában nem kaptak sem jogi segítséget, sem fellebbezési lehetőséget. Gyakran tízéves gyermekek kerültek javítóintézetbe Ciavarella bűnös gyakorlatának köszönhetően, általában jelentéktelen vétségekért. Ügyvédje „méltányos” büntetést kért, nem segített azonban, hogy a vádlott az utolsó pillanatig tagadta tettét. A férfit végül 28 év börtönre ítélték, így valószínű, hogy a most 61 éves exbíró életének hátralévő részét börtönben fogja tölteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.