Elképesztő értékeket rejt az 500 éves hajóroncs

Majdnem két évvel a felfedezését követően sikerült a felszínre hozni azt a 16. századi portugál hajóroncsot, amely vagyont érő arany- és műtárgyrakományával együtt mintegy 500 évig pihent a namíbiai Oranjemund város partjainak közelében.

MNO
2011. 08. 21. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A roncsot még 2008 áprilisában fedezte fel a Namdeb állami gyémántbánya-társaság egyik munkása. A nemzetközi régészekből és környezetvédőkből álló csapat összesen 2266 arany- és ezüstérmét hozott felszínre az Atlanti-óceán mélyén fekvő hullámsírból. A nemzetközi tengerjogi törvények szerint a roncs és a benne lévő kincsek azt az országot illetik, ahol megtalálták őket, így a nagyrészt portugál és spanyol aranyérmék most már a namíbiai fővárosban lévő nemzeti bank széfjében lapulnak.

A kiemelési munkálatokat irányító Webber Ndoro elmondása szerint a felszínre hozott 21 kilogrammnyi arany az utóbbi időkben világszerte előkerült elveszett kincsek legértékesebbjei közé tartozik. Az érmék mellett további értékes műtárgyakat, köztük fémrudakat, elefántagyarakat, ágyúkat és navigációs eszközöket is rejtett a Portugáliából Ázsia felé tartó hajó rakománya. Ndoro szerint már megkezdték a kimentett műtárgyak hosszú és nehézkes konzerválását. A helyi kormány illetékeseinek bejelentése szerint Oranjemund egyik öreg erőművét múzeummá fogják alakítani, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a több száz éves különleges műtárgyakat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.