Elmaradt a nagy bejelentés

A svájci nemzeti bank (SNB) szerdán közölte, hogy további lépéseket tesz a frank rendkívüli erősödésének feltartóztatása céljából, ugyanakkor a várakozásokkal szemben nem tett említést arról, hogy az euróhoz rögzítik a frank árfolyamát, így a svájci deviza ismét erősödni kezdett.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803898" target="_blank"><strong>• Igazságügyi szakértők vizsgálhatják a devizahitel-szerződéseket</strong></a>

MNO
2011. 08. 17. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A széles körben várt bejelentés elmaradásának hatására az árfolyamok 9 óra körül alig néhány perc alatt jelentősen változtak, az euró/frank keresztárfolyam az 1,15 körüli szintről 1,12-ig süllyedt. A forint is gyengült a frankkal szemben, a reggeli 234 forint körül szintről 242 forint fölé szökött a frank jegyzése.

Az SNB az árfolyam rögzítése vagy célárfolyamsáv kijelölése helyett a likviditásnövelést választotta. Arra törekszik, hogy 120 milliárd frankról 200 milliárdra növekedjen az a pénzmennyiség, amelyet a bankok az SNB-nél látra szóló betétként tartanak. Ennek céljából az SNB visszavásárol jegybanki kötvényeket és devizacsere ügyleteket hajt végre – áll a közleményben, amely szerint az SNB szükség esetén újabb intézkedéseket is meghoz a frank erősödése ellen.

Elemzők szerint a piac jóval határozottabb, radikális lépésekre számított, de csalódott, a következmény pedig az lehet, hogy még inkább kidomborodik a frank befektetési menedék jellege. A szerdai SNB-közlemény „csak arra jó, hogy még több pénz áramoljon a frankba spekulatív céllal” – mondta a Reutersnek Lena Komileva, a Brown Brothers Harriman elemzője. A svájci kormány is intézkedéseket tervez, az erős árfolyamtól sújtott kis- és közepes vállalakozások, valamint a szállodaüzemeltetők terheit kívánja csökkenteni.

A Tages-Anzeiger című lap értesülései szerint a szerdai kormányülésen egy 1,5 milliárd frank nagyságú programról dönthetnek. Ebből 1,3 milliárd értékben csökkentik a vállalatok társadalombiztosítási járulékát, 100-100 millió frankot pedig célzottan az idegenforgalomi szektor, illetve a kutatás-fejlesztés támogatására fordítanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.