Elodázhatatlan a „kivéreztetett” ágazat fejlesztése

A 80 évvel ezelőtt elhunyt Kandó Kálmánra emlékeztek szerdán a Keleti pályaudvaron, ahol Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar gazdaság akkori és jelenlegi kitörési pontjának nevezte az alkotó, innovatív elmét.

MNO
2011. 08. 17. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új villamos mozdonyok ma is nagyban segítik a kötöttpályás közlekedési rendszer, a vasút versenyképességét, ezért a vasutat és annak villamosítását kiemelt céljának tekinti ma is a magyar kormány – tette hozzá. Mivel a vasútnak alapvető feladata van az ország felzárkózásában, a kormány fontosnak tartja a vasút ügyét, és ennek megfelelően kezeli – hangsúlyozta az államtitkár.

Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója pedig arra emlékeztetett, hogy Kandó Kálmán sokat tett a magyar vasút korszerűsítéséért, azért, hogy az az európai vérkeringésbe kapcsolódva fejlődhessen. „Nekünk is ezt az utat kell járnunk” – mondta. Elodázhatatlannak nevezte az „évtizedeken át kivéreztetett” hazai vasút fejlesztését, korszerűsítését és az európai rendszerekhez való kapcsolódásának biztosítását. Hangsúlyozta: újra vonzóvá és sokak által használt közlekedési móddá kell válnia a vasúti közlekedésnek, amelyhez a gördülőállomány, a pályahálózat, az ingatlanvagyon korszerűsítése, fejlesztése elengedhetetlen. Ezek a MÁV következő évtizedekre vonatkozó stratégiájának pillérei is.

A megemlékezésen a MÁV Kandó Kálmán örökségét hirdető dekorációval ellátott villamos mozdonyt indított útjára, amelyet Osztie Zoltán esperes is megáldott. Ezt követően emlékező menet indult a Fiumei úti sírkertbe, ahol megkoszorúzták Kandó Kálmán sírját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.