Előkerült egy levél, amely minden kérdésre választ adhat

A brit parlament bizottsága ismét meghallgathatja a News of the World lehallgatási botrányával kapcsolatban a lap vezetőit, így akár James Murdochot is.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800069" target="_blank"><strong>• Brit sajtóbotrány: vizsgálják a lehallgatásokat</strong></a>

MNO
2011. 08. 16. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Whittingdale, az alsóház kulturális és médiabizottságának elnöke kedden bejelentette: több információra van szükség az ügyben. A bizottság ugyanis nyilvánosságra hozott egy újabb bizonyítékot, egy olyan újságíró levelét, akit a lehallgatások miatt ítéltek el. A levél szerint a News of the World vezetői tudtak a lehallgatásokról. A levelet Clive Goodman korábbi szerkesztő írta a brit lapkiadó cégnek, a News Internationalnek még 2007-ben. Goodman szerint a lehallgatás gyakran szóba került a szerkesztői egyeztetéseken, mígnem az egyik szerkesztő megtiltotta, hogy beszéljenek róla. Eddig Goodman az egyetlen újságíró, akit elítéltek az ügyben. A News International korábban azt állította, hogy Goodman egyedül cselekedett, más újságíró nem volt érintett a lehallgatásokban.

A bizottság előtt július 19-én jelent meg Rupert Murdoch, a médiavállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch, a News International elnöke, valamint Rebekah Brooks, a News International volt vezérigazgatója, hogy számot adjanak a hatalmas sajtó- és politikai botránnyá duzzadó telefonlehallgatási ügyről. Múlt hónapban a képviselők még úgy döntöttek, ezt követően már nem hallgatják meg ismét James Murdochot, a News International több más vezetőjét azonban igen. John Whittingdale a levél közzétételekor úgy nyilatkozott a BBC-nek, „ha megkaptunk minden információt és választ a kérdéseinkre, azt hiszem, valószínűleg ismét beszélnünk kell James Murdochkal”.

A botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a Murdoch-cégcsoport egykori legnagyobb brit vasárnapi lapja, a News of the World – exkluzív értesülések reményében – évekkel ezelőtt feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste. A hatósági gyanú szerint a News of the World ezenkívül legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta. A Murdoch-csoport a News of the World botrányának kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 éve alapított vasárnapi bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.