Először engedélyezett ilyet az EU

Az Európai Bizottság csütörtökön engedélyezte Spanyolországnak, hogy ideiglenesen korlátozhassa a román munkások hozzáférését a spanyol munkaerőpiachoz.

MNO
2011. 08. 11. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-európai országban bevezetett szigorítás 2012. december 31-ig lesz érvényben. A korlátozások minden szektorra és régióra vonatkoznak, de nem érintik a jelenleg már Spanyolországban dolgozó román munkások helyzetét. A bizottság közleményében megjegyezte, hogy a Spanyolországban élő románok 30 százaléka munkanélküli.

A döntést a különleges spanyol munkaerő-piaci helyzettel indokolták. Az Európai Unión belül Spanyolországban a legnagyobb a munkanélküliek aránya (21 százalék). Az uniós átlag 9,4 százalék.

Ez volt az első alkalom, hogy az EU egy tagállamának engedélyezte az úgynevezett biztonsági klauzula alkalmazását, amely a munkaerőpiac megnyitása után lehetővé teszi az újbóli korlátozások bevezetését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.