„Emberes munka” van hátra: a cél a minőségi mezőgazdaság

A kormány célja, hogy minőségi, kis- és közepes családi gazdaságok szövetkezésére alapuló mezőgazdaság jöjjön létre – mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Debrecenben, a 20. Farmer Expo megnyitóján.

MNO
2011. 08. 18. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár szerint „emberes munka” van hátra, mert „kirabolt, eladósodott országban élünk”, Magyarország mind a hazai, mint a külföldi mezőgazdasági piacait elveszítette. Ángyán József hangsúlyozta: jó minőségű, egészséges, biztonságos élelmiszert előállító, minőségi mezőgazdaságra van szükség, ami fenntart egy élhető vidéket, sok embernek munkát, megélhetést ad.

A tennivalók közül Ángyán József az élelmiszerpiac visszaszerzését és a vertikum visszaállítását jelölte meg legfontosabb feladatként, tarthatatlannak nevezve, hogy az ez értékesített agrártermékek árából mindössze 19 százalék jut a termelőnek. A politikus szerint hazaárulással ér fel a feldolgozóipar és a piacok elvesztése, ami teljes kiszolgáltatottságba taszította az ágazatot. Megemlítette, hogy míg a két világháború között egy hektár földre 1,2 számos állat – élősúlyban 500 kilogramm – jutott, ma csupán 0,15, vagyis a nyolcada. Kifogásolta, hogy egy felmérés szerint a magyarországi húsfeldolgozók termékeiben az alapanyagok több, mint fele nem hazai termék, mégis hungaricumnak tűntetik fel. Mint ahogy a koreai lencsére is az van írva, hogy magyar termék, csak azért, mert itt csomagolják – fűzte hozzá.

Nemzeti elkötelezettségű agrár- és vidékpolitikára van szükség, s a jó minőségű terméket ott kell elsősorban felhasználni ahol megtermelték – hangsúlyozta Ángyán József, aki elrettentő példaként említette, hogy az átlag répa 1847 kilométert utazik a felhasználóig, míg tőle 5 kilométerre meg ott rohad a helyben termett répa a veremben, mert a termelő nem tudja eladni. Ángyán József szerint ha a gyógyszert meg a fegyvert ki lehet vonni a közös politikából, akkor ezt az élelmiszerrel is meg kell tenni, mert az is nemzetstratégiai kérdés.

Vészharangot kongatott az expo megnyitóján Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, amikor arról beszélt, hogy 3 millió alá csökkent a sertések száma Magyarországon. Ez minden idők legalacsonyabb sertésszáma, kevesebb, mint a második világháború után volt – tette hozzá. Ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy évről-évre tízezerrel csökken a tejelő marhák száma, amely már nem éri el országosan a 170 ezret. Megítélése szerint mára már olyan kicsi az állatállomány, hogy senkiről nem mondhatunk le, így a kis-, a közepes és a nagy gazdaságokat is támogatni kell.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere szerint az elmúlt években „az ország falun és városon egyöntetűen szokott el a munkától”, és ezen sürgősen változtatni kell. Megítélése szerint az agrárium és a vidék problémáját komplexen kell vizsgálni. Mindannyian érezzük: szokatlan az, ha egy vidéki ember városban veszi meg az élelmiszert, de régen a zöldséges sem élt volna meg falun – mutatott rá a politikus. „Régen nem tuja, meg gyep volt a falusi portán, hanem termeltek” – jegyezte meg. Ugyanakkor – mint mondta – a fogyasztói kultúrát is erősíteni kell, az igényességre való hajlandóságot tudatos politikával újra kell építeni a fogyasztókban. Az agrárium átalakítását szorgalmazó mindhárom előadó a megnyitón elismeréssel szólt a 20. alkalommal megrendezett debreceni Farmer Expóról, amely éppen ezt a termelői és fogyasztói igényességet jeleníti meg évről évre.

A Farmer Expón csaknem 300 kiállító mutatja be termékeit vasárnapig. A nyitónapon egyebek mellett szarvasmarha, juh, kecske és sertés fajtabemutatókat, ménparádét, fogatgálát, valamint zöldség-gyümölcs termesztési konferenciákat tartottak. Pénteken nagy érdeklődésre tarthat számot a kukorica-konferencia, ahol a GMO-mentesség kérdése is szóba terül – tájékoztatta az MTI-t Vaszkó László vásárigazgató.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.