Ennyi magyar még sose ölelt fát

Megdőlt az együttes faölelés magyarországi rekordja: a Homokháti Hungária Kupa nemzetközi tájfutóverseny több mint hatszáz versenyzője szorított magához néhány percre egy-egy fát csütörtökön az ásotthalmi erdőben.

MNO
2011. 08. 18. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi faölelési mozgalom részeként már Magyarországon is több rekord született: 2010-ben a Normafánál, az idén pedig Sopronban gyűltek össze a faölelők, hogy néhány pillanatra magukhoz szorítsanak egy-egy rokonszenves törzset. A Lővérekben tavasszal legalább 280-an vettek részt az akcióban, ez volt az a rekord, amelyet a tájfutóverseny résztvevői most megdöntöttek.

„Az erdő a tájfutók otthona, a faöleléssel szeretnénk demonstrálni a sportolók természetszeretetét” – mondta Paskuj Mátyás, a kupa szervezőbizottságának elnöke. A tájfutás igazi zöld családi sport, a nemzetközi verseny indulói között a legfiatalabbak tízévesek, a legidősebbek pedig már nyolcvanévesek is elmúltak. „A vasárnapig tartó megmérettetésre huszonegy országból érkeztek sportolók, és örömmel csatlakoztak a faölelési rekordkísérlethez” – közölte a szervező.

A résztvevők a második versenynap rajtja előtt vállalkoztak az eddigi magyar csúcs megdöntésére. A rekordkísérletet azért az indulás elé időzítették, mert vannak, akik úgy gondolják, hogy a fatörzsek ölelése energiával tölti fel az embereket. A sportolóknak a szervezők szerint erre szükségük is van, hiszen a mély, homokos talaj komoly kihívást jelent, különösen a sziklás, hegyi terephez szokott német, osztrák vagy svájci versenyzőknek.

Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora elmondta, hogy segítőivel mintegy nyolcszáz résztvevőt számolt össze. Közülük azonban akadtak olyanok, akik nem szorították kellő ideig magukhoz a törzset, az azonban biztosan kijelenthető, hogy legalább hatszázan – legfeljebb 750-en – szorítottak magukhoz egyszerre egy-egy fát az ásotthalmi erdőben, így sikerült megduplázni a korábbi rekordot.

A faölelés – amely az erőszakmentes passzív ellenállási stratégiát alkalmazva próbál változásokat elérni – az eredetileg a hindu vallásban gyökerező Chipko-mozgalom révén terjedt el világszerte. A mozgalom neve átölelést jelent: onnan ered, hogy az indiai falusiak, különösen az asszonyok a fákat átölelve, saját testükkel védték az erdőket a kivágás ellen. A legkorábbi feljegyzés a Chipkóról 1730-ból származik, a mozgalmat a hetvenes évek végén élesztették újra a fokozódó erdőirtás miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.