Estikével indul a karnevál

Estike napján, azaz hétfőn megkezdődött az augusztus 20-i virágkarnevált felvezető kulturális programsorozat, a karneváli hét Debrecenben.

MNO
2011. 08. 15. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén először a karneváli hét napjait egy-egy virágnévre keresztelték át, amely jelképezi az aznapi programokat is – jelentette be a helyi Kölcsey-központban tartott hétfői sajtótájékoztatón Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője.

A karneváli hét estikének nevezett hétfői nyitónapján a virágok vannak a középpontban egyebek mellett a 80 éves Debreceni Fotóklub kiállításán, valamint a kaktuszbemutatón, a III. Debreceni Virágkötészeti Versenyen, de természetesen a helyi Tiszta udvar – Rendes ház díjátadó ünnepségen is.

Orgona napján – kedden – Somogyi-Tóth Dániel és Sárosi Dániel orgonaművészek közreműködésével komolyzenei hangversenyt rendeznek a 200 éve született Liszt Ferencre emlékezve, de ezen a napon lesz a helyi ifjúsági fúvószenekar és a mazsorettcsoport közös műsora is.

Viola napja – szerda – főként a táncosoké: 650 táncos közreműködésével rendeznek táncházat Debrecen főterén, pipacs napján – csütörtökön – pedig egyebek mellett virágos hajkarnevál, divatshow, lovagi torna és tánckavalkád várja az érdeklődőket a cívisvárosban.

A virágkarnevált megelőző nap – péntek – névadója a királyliliom, amikor is „nagy Lajos király és udvara” fogadja a karneválra érkezőket; a programban a Szent György Lovagrend és a Primavera tánccsoport tagjai is közreműködnek.

Augusztus 20. százszorszép napja lesz Debrecenben: előbb katonai tiszteletadással felvonják az országzászlót, majd oldtimer autók és virágokkal feldíszített kerékpárok menetével megkezdődik a virágkarneváli felvonulás. A több millió szál virág felhasználásával feldíszített 13 virágkocsi között a menetben 13 külföldi és 9 magyarországi művészeti csoport szórakoztatja produkciójával a közönséget.

A karneváli menet a debreceni Nagyállomástól a Nagytemplom mellett elhaladva érkezik majd meg a Nagyerdei Stadionba. A karnevál résztvevőinek biztonságára több száz rendőr, biztonsági őr, polgárőr és közterület-felügyelő vigyáz – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A százszorszép napi programok este tűzijátékkal és utcabállal fejeződnek be, a karneváli hét azonban vasárnap, nefelejcs napján is folytatódik egész napos programsorozattal. Az utolsó „karneváli virágnap” a szervezők reményei szerint azt is sugallja majd a résztvevőknek, hogy ne felejtsék el a debreceni virágkarnevált, s ha tehetik, jövőre is vegyenek részt a színpompás virágünnepen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.