Étcsokoládéval a napszúrás ellen?

Jó hír az étcsokoládé és napozás szerelmeseinek: a két öröm nemcsak összeegyeztethető, de az első enyhíti a második kellemetlen mellékhatásait, azaz a napszúrást – állítják québeci kutatók, akik kutatást folytatnak ezen állítás bebizonyítására.

MNO
2011. 08. 16. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A québeci Laval Egyetem egyik intézete toborzókampányt indított 25-26 éves, nagyon világos bőrű nők számára. Harmincan már jelentkeztek az egészséges táplálékok intézetének (INAF) hirdetésére, és harminc másikat várnak még, hogy meglegyen a hatvanfős minta.

Az első csoport már elkezdett napi három szelet étcsokoládét (illetve placebót) fogyasztani, amit 12 héten át folytat. Különlegesen elkészített, polifenolokban gazdag csokoládéról van szó. A polifenol a kakaóban meglévő szerves molekula, a természetes antioxidánsok alkotóeleme. A hasonló ízű placebo egyáltalán nem tartalmaz polifenolt.

Bruno Riverin, a kísérletet vezető fiatal kutató elmondta: a résztvevők, sőt még a kutatók sem tudják, hogy ki eszik „igazi” csokoládét és ki kapja a polifenolmentes változatot. A laboratóriumban tett rendszeres látogatáskor a résztvevők arcuk alsó részén és alkarjukon egy kis lámpa által kibocsátott, pontos adag ibolyántúli sugárzást kapnak.

A kutató reményei szerint a kísérlet bebizonyítja majd, hogy azok, akik polifenolos csokoládét ettek, jobban elviselik reakció nélkül a bőrüket érő erősebb sugárzást, mint azok, akik csak placebót kaptak. Németországban és Nagy-Britanniában elvégzett kutatások alapján már vontak le hasonló következtetést. A résztvevők száma azonban viszonylag alacsony, 18, illetve 30 volt – mondta el Bruno Riverin.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.