A québeci Laval Egyetem egyik intézete toborzókampányt indított 25-26 éves, nagyon világos bőrű nők számára. Harmincan már jelentkeztek az egészséges táplálékok intézetének (INAF) hirdetésére, és harminc másikat várnak még, hogy meglegyen a hatvanfős minta.
Az első csoport már elkezdett napi három szelet étcsokoládét (illetve placebót) fogyasztani, amit 12 héten át folytat. Különlegesen elkészített, polifenolokban gazdag csokoládéról van szó. A polifenol a kakaóban meglévő szerves molekula, a természetes antioxidánsok alkotóeleme. A hasonló ízű placebo egyáltalán nem tartalmaz polifenolt.
Bruno Riverin, a kísérletet vezető fiatal kutató elmondta: a résztvevők, sőt még a kutatók sem tudják, hogy ki eszik „igazi” csokoládét és ki kapja a polifenolmentes változatot. A laboratóriumban tett rendszeres látogatáskor a résztvevők arcuk alsó részén és alkarjukon egy kis lámpa által kibocsátott, pontos adag ibolyántúli sugárzást kapnak.
A kutató reményei szerint a kísérlet bebizonyítja majd, hogy azok, akik polifenolos csokoládét ettek, jobban elviselik reakció nélkül a bőrüket érő erősebb sugárzást, mint azok, akik csak placebót kaptak. Németországban és Nagy-Britanniában elvégzett kutatások alapján már vontak le hasonló következtetést. A résztvevők száma azonban viszonylag alacsony, 18, illetve 30 volt – mondta el Bruno Riverin.
(MTI)
Itt vannak Orbán Viktor legújabb bejelentései - élőben a kormányfői interjú