Ezt a szerződést meg kell magyarázniuk a társaiknak

Valamennyi euróövezeti tagállamnak jóvá kell hagynia a finn–görög megállapodást, és az ilyen szerződések nem jelenthetnek terhet a többi, mentőcsomagban részt vevő államnak – mondta Martin Kreienbaum, a német pénzügyminisztérium szóvivője a szervezet rendes sajtótájékoztatóján hétfőn. <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804732" target="_blank"><br /><strong>• Új mentőakcióra lesz szükség </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804514" target="_blank"><strong>• Görögországban a vártnál is nagyobb a visszaesés </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802488" target="_blank"><strong>• Létre kell hozni egy euróövezeti stabilitási tanácsot</strong></a>

MNO
2011. 08. 22. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steffen Seibert német kormányszóvivő az eseményen arról tájékoztatott, hogy Berlin még nem látta a kérdéses szerződést és hangsúlyozta, hogy „Görögországnak és Finnországnak meg kell magyarázniuk a szerződést euróövezeti társaiknak”. Kérdéses, hogy az ilyen különleges, egyes tagállamok számára létrehozott megoldások ügyében születhet-e kompromisszum az euróövezeti tagállamok között – tette hozzá.

Athén az elmúlt héten jelentette be, hogy a július 21-i euróövezeti csúcstalálkozón született elvi megállapodásnak megfelelően döntés született Finnországgal a pénzügyi segélyért cserébe lekötendő biztosítékról. Ennek értelmében Görögország 500 millió eurót helyez el egy letéti számlára, az összeget Finnország a legjobb osztályzatú államkötvényekbe fekteti 25 évig. A tőke és az ennyi idő alatt felhalmozott kamat összege megfelel a görög hitelcsomaghoz való hozzájárulás összegének, azaz 1,6-1,8 milliárd eurónak.

Az előző héten, a finn–görög bejelentést követően többek között Ausztria, Hollandia és Szlovákia is bejelentette, hogy garancialetétet vár el a támogatása ellenében.

Hétfőn a Moody’s Investors Services hitelminősítő arról tájékoztatott, hogy a kétoldalú megállapodások negatívan hatnak Görögország és a más bajba jutott euróövezeti államok adóskockázati besorolására. A szervezet szerint az ilyen lépések azt jelzik, hogy egyre kisebb a hajlandóság a kisebb euróövezeti államok részéről, hogy megsegítsék az adósságválság által sújtott tagországokat, így pedig egyre nő a Németországra és Franciaországra nehezedő nyomás, hogy erőteljesebb lépéseket tegyenek az euró fenntartására.

A Moody’s szerint az ilyen lépések késleltethetik a görög mentőcsomag újabb részleteinek kifizetését, ami veszélyezteti a görög államháztartás fizetőképességét. A kétoldalú megállapodások elterjedése csökkentené továbbá a későbbi mentőcsomagokra rendelkezésre álló pénzösszegeket, ezért várhatóan az euróövezeti államok elutasítják a görög–finn megállapodást – értékelt a hitelminősítő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.