Fél lábon Csernobil körül

Több mint kétezer kilométert tett meg fél lábon Ukrajnán, Fehéroroszországon és Oroszországon át a csernobili övezet körül egy fogyatékkal élő donyecki férfi, aki a különleges maratont a csernobili atomerőmű-katasztrófa áldozatai emlékének ajánlotta.

MNO
2011. 08. 15. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatvanéves férfi négy hónapon át gyalogolt, naponta húsz kilométert tett meg. Egész úton egy nagy kosarat húzott maga után, amelyben a rossz idő ellen védelmet keresett. „Sokat esett az eső, éjjel nem hagytak aludni a szúnyogok. Fizikailag elég nehéz volt. Nagyon örülök viszont annak, hogy az emberek nagyon kedvesek voltak hozzám” – mondta el Olekszandr Mazurenko a Deutsche Welle rádió ukrajnai adásának.

A férfi a vasúton dolgozott, ott veszítette el a fél lábát. A baleset után bebizonyította, hogy lelkierővel a legnagyobb fizikai megpróbáltatást is ki lehet bírni. Már kétszer – 2000-ben és 2005-ben – tett meg hasonló maratont Ukrajna tiszteletére.

A mostani – a csernobili atomerőmű-balesetet megszenvedő három országot érintő – gyalogtúra megszervezésében a Csornobil nevű ukrán országos szervezet volt a segítségére. A maratont Mazurenko a csernobili baleset 25. évfordulóján, április 26-án kezdte, és Ukrajna függetlenségének 20. évfordulóján, augusztus 24-én tervezte befejezni. A menetrend azonban kissé megváltozott, így már hétfőn megérkezett Kijevbe. Donyeckben felesége, gyerekei és unokái várják. A hatvanéves Olekszandr Mazurenko legkisebb fia mindössze egyéves és öt hónapos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.