Felbőszültek az „érinthetetlenek”

Felbőszítette a legalacsonyabb kaszthoz tartozó dalitokat egy bollywoodi film, mert szerintük új tápot ad az előítéleteknek az India ősi kasztrendszerével foglalkozó produkció.

MNO
2011. 08. 12. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prakásh Jha, az Araksán című film rendezője beleegyezett, hogy azokat a részeket, amelyek esetleg sértenék a hagyományok szerint „érinthetetlennek” tekintett dalitok érzékenységét, kivágják az alkotásból.

Három indiai államban nem is engedélyezték a film vetítését, nehogy zendülést váltson ki az alacsonyabb kasztokhoz tartozók körében. A dalitok szerint – akik a több mint egymilliárdos lélekszámú India közel egynegyedét alkotják – a film rossz fényt vet rájuk, és megbélyegzi őket. A film sztárja, Amitábh Baccsán pénteken szomorúságának adott hangot a produkció körül kirobbant polémia miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.