Félelmetes óriások vigyázzák a város falait

Ijesztő óriások jelentek meg Lisszabon falain: a plakátokra festett alakok nehéz időket jósolnak Portugália, a válság által leginkább sújtott európai országok egyike számára.

MNO
2011. 08. 21. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik óriás befogja a fülét, hogy ne halljon, a másik a kezét nyújtja, mintha segítséget kérne. Egy harmadik, lábánál bőrönddel, nyakában cipővel éppen indulni készül. Egy másik kezében kopott cipővel fenyegeti a járókelőket: a mozdulat akkor híresült el világszerte, amikor Irakban egy újságíró cipőjével megdobta George Bush akkori amerikai elnököt.

„Az én alakjaim árnyékok, szegény emberek. Egyesek a válság miatt hagyják el az országot. Nem maradt másuk, csak a cipőjük, és néha úgy fenyegetőznek vele, mint egy fegyverrel. A formájuk kissé ijesztő, de sohasem gonoszak” – magyarázta a francia Paul Bloas, a különös plakátok tervezője. A nyugat-franciaországi Brestben 50 éve született, szokatlan stílusú festő számára fontosak a jelképek. Lisszabonban az óriásait foltok veszik körül.

„Ez talán az idő rozsdája. Fakó szegfűket is lehet itt-ott látni: ezek a mára elfelejtett 1974-es forradalom jelképei” – mondta a művész. Több mint háromméteres alakjai mellett a kopaszra borotvált fejű, elegáns kecskeszakállat viselő művész huncut koboldnak tűnik. Teleszkópos nyelű keféjével egy plakátragasztó ügyességével helyezi el a műveit. De nem mindegy, hogy hol. Rendszerint gyalog járja a várost, és keresi, sokáig nézi a megfelelő helyet. A kiállításhoz nem kér engedélyt. Fogja a keféjét és oda ragasztja óriásait, ahová neki tetszik.

„Bilbaóban a központi rendőrkapitányság épületére is ragasztottam egy óriást” – mondta. Az emberek azt látnak bele a képekbe a festő szerint, amit csak akarnak. Meglátják azokat a részleteket is, amelyek felett az alkotó átsiklott. Lisszabonban Paul Bloas óriásaival találkozhat a városközpontban, a Tejo partján, elhagyott gyárak és hangárok közelében. „A válság sújtotta ipari övezetek a legjobban megfelelő környezet az alakjaim számára” – mondta.

Lisszabon után Porto, az ország második legnagyobb városa a cél, ahová mintegy húsz plakátot visz, majd Olaszország, s talán Görögország következik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.