Felfedik a Vatikán titkait

Kiállítás nyílik a Vatikán titkos archívumának anyagából; a tárlaton bemutatják azt a pápai bullát is, amelyben a katolikus egyház kiátkozta Luther Mártont.

MNO
2011. 08. 11. 20:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kivételesnek ígérkező kiállítás februárban nyílik a Capitoliumi Múzeumban, és a Lux in Arcana címet viseli. A szervezők tájékoztatása szerint X. Leó pápa híres dekrétuma, a Decet Romanum Pontificem, amely 1521. január 3-án kelt, és amely megpecsételte az egyházszakadást a protestánsokkal, majd vallásháborúba sodorta Európát, a tárlat legjelentősebb darabjai között szerepel.

A www.luxunarcana.org portálon apránként fedik majd fel a kiállításra szánt dokumentumok sorát. A vallástörténeti emlékek első ízben kerülnek a nagyközönség elé. A Vatikán a tisztán látást és a történelmi objektivitást akarja szolgálni azzal, hogy bemutatja a dokumentumokat, amelyek meghatározták saját és a világ történelmét is, tekintet nélkül arra, hogy ez előnyös, vagy nem az egyházra nézve. Az egyház az igazságot és a közjót akarja szolgálni – hangsúlyozta Tarcisio Bertone, a pápai államtitkárság vezetője.

A titkos levéltárból kiállítják VII. Gergely pápa Dictatus papae című írását a XI. századból. Az egyházfő ebben kinyilatkoztatta, hogy a pápák minden hatalomnál nagyobbal bírnak e földön. A nagyközönség elé tárják XII. Piusz pápa dokumentumait is, amelyek a II. világháborúból származnak.

A tárlat hét hónapig fogadja a látogatókat, és része az archívum 400 éves fennállását ünneplő eseménysorozatnak. A levéltárat V. Pál pápa hívta életre az apostoli palotában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.