Feszült a helyzet Antwerpenben

Szélmalomharcot folytatnak a kábítószer-kereskedőkkel az antwerpeni hatóságok, az egyik érintett negyed elégedetlen lakosai azzal fenyegetőztek, hogy polgárőrséget alakítanak, és saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást – írta a La Libre Belgique című belga napilap.

MNO
2011. 08. 15. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi napokban szinte tapinthatóvá vált a feszültség Seefhoek negyedben. A körzetben év eleje óta ugrásszerűen megnőtt a drogterjesztők és az „árut” kereső kábítószerfüggők száma. Bár a rendőrség néhány hónapja gyakrabban járőrözik a területen, a helyzet nem sokat javult.

Seefhoekban sok török és marokkói származású él, a kerület kis boltjai eddig vonzották a vevőket. Ugyanakkor az agresszív kábítószer-kereskedők és ügyfeleik megjelenése miatt egyre többen pártolnak el régi zöldségesüktől vagy a sarki kisbolttól. Az sem ritka, hogy a kiskereskedők gyümölcseik között a szorult helyzetbe került drogdílerek váratlan „ajándékcsomagját” találják.

Annak ellenére, hogy Antwerpenben zéró tolerancia van érvényben a kábítószer-terjesztéssel szemben, a gyors meggazdagodás lehetősége sokakat vonz, és ha elkapnak is egy dílert, másnap tíz áll a helyébe. A terjesztők legtöbbször papírokkal nem rendelkező, illegális bevándorlók Marokkóból. A hatóságok helyzetét nehezíti, hogy sokszor algériaiaknak adják ki magukat, ami nehezíti a kitoloncolásukat.

Legutóbb szerdán, egy biciklilopás körül csaptak össze az indulatok. Harminc percen belül kétszáz ember gyűlt össze az utcán, és végül a rendőrségnek kellett beavatkozni. A helyi kereskedők csütörtökön megfenyegették a drogterjesztőket, hogy saját maguk veszik kezükbe a dolgok intézését, és megtisztítják tőlük a területet. A rendőrség és a lakosok végül abban egyeztek meg, hogy információs hálózatot hoznak létre, amellyel a helyiek segítik a hatóságok munkáját a kábítószer-kereskedők leleplezése érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.