Figyelem

Deák Zsigmond
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ránk figyel a világ! – ez volt a Gyulai István emlékére rendezett nagyszabású budapesti atlétikai gála szlogenje, s a fellépők illusztris névsorát látva ebben nem fedezhetünk fel semmi barokkos túlzást, hárys nagyotmondást sem. Negyedszázada nem zajlott ugyanis ilyen rangú sportági esemény hazánkban. S akkor mit mondjunk a Forma–1-es Magyar Nagydíjról? 1986 óta megszakítás nélkül felbőgtek a motorok a Hungaroringen, a miénk az autósgyorsasági-világbajnokság történetében a harmadik leghosszabb sorozat Monaco és Monza mögött. S még legalább öt évig biztosan folytatódik!
Ha ehhez hozzávesszük a földkerekség egyik legismertebb labdarúgó-szakembere, a holland Leo Beenhakker múlt pénteken bejelentett újpesti szerepvállalását, sportigazgatói megbízását, nyugodtan kijelenthetjük, hogy három világszerte népszerű sportág legjobbjai mutatták meg magukat a hétvégén Magyarországon. Ezt azért illik megemlíteni, mert mostanában divattá vált lesajnálni az úgynevezett „magyaros” sportok eseményeit, eredményeit, mondván, olyan kevesen kajakoznak, kenuznak, öttusáznak vagy vívnak a világon, hogy amit itt elérünk, szinte nem is számít. Nos, az atlétikára, a Forma–1-re vagy futballra senki sem mondhatja, hogy a kutyát sem érdekel.
Ráadásul az év sportszempontból talán legsűrűbb hétvégéjén kerülhetett komoly események házigazdájaként hazánk a középpontba, hiszen ezek mellett most ért véget Sanghajban a vizes világbajnokság, Angliában javában zajlik az öttusa Eb, Londonban igazi sztárgárdák fociztak egymással az Emirates Cup keretében, kisorsolták a 2014-es labdarúgó-vb selejtezőcsoportjait, s még sorolhatnánk. Ahol érdekeltek voltunk, mi, magyarok, ott helyt is álltunk, ezek után tényleg nehéz volt mindezt cipőkanállal beleerőltetni Sport7fő magazinunkba.
Reményeink szerint azért sikerült. Az interjúalany, Lékó Péter sem akármilyen sportágban versenyez, hiszen a sakk az internet térhódításával soha nem látott népszerűségnek örvend, így a múlt héten véget ért világbajnokságon ötödik magyar csapat legjobbjának lenni, ráadásul szűk egy év kihagyást követően, igazán megsüvegelendő. A Sport7fő második oldalán két futballanyagunkat olvashatják a világbajnoki selejtezőkről és a labdarúgó NB I-ről; utóbbiban kikapott a címvédő Videoton, továbbra is pont nélkül kullog az Újpest és a Vasas. A harmadikon a szokásos historikus írás a napra pontosan hetvenöt éve kezdődött 1936-os berlini olimpiát, s egyben a magyar sport aranykorszakának a kezdetét idézi fel. A negyedik oldalra jutott a hétvége két magyarországi világeseménye, a Forma–1-es Magyar Nagydíj, valamint az atlétikai gála. „Rendes” oldalunkat, a huszadikat az úszók és a vízilabdázók foglalják el világbajnokságuk befejezésével, valamint az öttusázók az Európa-bajnokság egyéni döntőivel. Nem is értem, hogyan fért el mindez ilyen kis helyen.
Tudom, a „Ránk figyel a világ!” szlogen a felsoroltak közül az NB I-re nem igazán illik, de azért mondjuk a tegnap esti Debrecen–Ferencváros rangadó lokálisan mindenképpen fontos esemény. Szerdán pedig a jubileumát ünneplő Vasashoz az AS Roma érkezik Budapestre, Francesco Totti vezérletével. Volt mit, lesz mit néznünk, írnunk, olvasnunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.