Finom borok és jellegzetes ételek várják az érdeklődőket

Kiváló tokaji borok, jellegzetes sváb ételek és színvonalas kulturális, zenei programok – ezeket együtt kínálja a péntek délután megkezdődött és szombat estig tartó Hercegkúti pincefesztivál mindazoknak, akik ellátogatnak a Sárospataktól néhány kilométerre fekvő kistelepülésre.

MNO
2011. 08. 19. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvények túlnyomó része a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó Hercegkút emeletes pincesorai köré összpontosul. Ott lép fel a Zempléni fesztivál programjában is szereplő Sváb party keretében a tarjáni S-IKER sramlizenekar, majd az Artézis Jazz Quartet. Zenél a pincék előtt a Szélkiáltó Együttes, és műsort adnak a helyi kulturális csoportok is.

A hercegkúti bortermelők kinyitják pincéiket, így a látogatók belülről is megtekinthetik a népi építészet elemeit, közben természetesen a helyi borok kóstolására is lehetőség nyílik. A sváb falu lakói bemutatják gasztronómiai különlegességeiket is, amelyek közül a legnépszerűbbel, a tunkival megkínálják a fesztivál résztvevőit. Az eredetileg a disznóölések alkalmával készített, pörkölt alapú étel alapanyagául korábban a máshol nem hasznosítható húsdarabokat, porcos részeket használták fel. Ma már természetesen a legfinomabb húsokból készül a tunki.

Szombaton a Gombos-hegyen, a rendezvényeknek otthont adó pincesor fölött megépített Feltámadás-kápolna előtt Szent István-napi szentmisét tartanak a helybeliek. Ezen a napon is lesznek kulturális rendezvények, délután pedig újra kinyitnak a pincék, amit ezúttal grillparti kísér, valamint lesz szalonnasütés is, amelyhez alapanyagul a híres, sajátos módon elkészített sváb szalonnát használják majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.