Földrengés lassítja a gazdaságot

A japán kormány jelentősen csökkentette az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a természeti katasztrófák által okozott károkra hivatkozva.

MNO
2011. 08. 12. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai össztermék (GDP) mindössze 0,5 százalékos növekedésére lehet számítani az áprilissal kezdődött pénzügyi évben a korábban várt 1,5 százalék helyett.

A márciusi földrengés és szökőár miatt az ipari termelés például 15,5 százalékkal csökkent abban a hónapban, ekkora visszaesésre még nem volt példa Japánban. Sok üzem megsemmisült, zavarok keletkeztek a beszállítói hálózatban, ami miatt a megmaradt üzemek sem tudtak rendesen termelni. Bár azóta a gazdaság már a javulás útjára lépett – májusban például az ipari termelés csaknem 60 éve a legnagyobb mértékben, 5,7 százalékkal növekedett –, az év egészében jelentős lesz a lemaradás tavalyhoz képest: a világ harmadik legnagyobb gazdaságában 4 százalékkal nőtt a GDP tavaly, ami a legnagyobb növekedési ütem volt a fejlett ipari országok körében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.