Folytatni szeretnék, Mun szerint nem jók a kilátások

Még mindig jelentős eltérés van az Egyesült Államok és Észak-Korea álláspontja között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló hathatalmi tárgyalások felújításával kapcsolatban, és ezt nem lehet eltitkolni – közölte szerdán dél-koreai újságírókkal Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

MNO
2011. 08. 03. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ban Ki Mun hozzátette ugyanakkor, hogy a tárgyalófelek a közöttük húzódó „szakadék csökkentésére törekednek”. Kim Kje Gvan, Észak-Korea első külügyminiszter-helyettese a múlt héten az Egyesült Államokba utazott, és két napon át tárgyalt New Yorkban Stephen Bosworthszel, az amerikai tárgyalóküldöttség vezetőjével a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló hathatalmi tárgyalások felújításáról.

„Ezúttal elégedett vagyok a tárgyalásokkal (…) és folytatni szeretném a párbeszédet” – idézte szerdán a Yonhap dél-koreai hírügynökség az Egyesült Államokból távozó Kim Kje Gvant. Az Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével folyó tárgyalások 2008 decemberében megszakadtak. Phenjan hivatalosan 2009 áprilisában jelentette be távolmaradását a fórumtól, egy hónappal azelőtt, hogy a 2006-os atomrobbantási kísérletet követően egy újabbat hajtott végre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.