Fordulópont: „Nem ez volt a válság, az még csak most jön”

A brit munkaügyi miniszter szerint a múlt heti angliai zavargások az utolsó esélyt jelentik Nagy-Britannia számára a rendbontások valódi okának, a „társadalmi válságnak” megoldására.

MNO
2011. 08. 18. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spectator című brit hetilapnak adott interjújában Iain Duncan Smith kifejtette: a zavargások fordulópontot jelentenek David Cameron miniszterelnök kormányzásában. Véleménye szerint a rendbontások legalább olyan mérföldkövet jelentenek a szigetországban, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások Tony Blair korábbi kormányfőnek. „Ez figyelmeztetés. Nem ez volt a válság, az még csak most jön” – tette hozzá.

Korábban Cameron úgy nyilatkozott, egyetért a rendbontókra kiszabott szigorú bírósági ítéletekkel, amelyeket több más politikus kifogásolt. Smith úgy fogalmazott: bár Margaret Thatcher idején a konzervatív kormány a piacoknak kedvező lépéseket tett, ennél nem ment tovább, hogy megoldja a sürgető társadalmi kérdéseket is. „Az eredmény egy, a XX. század közepére jellemző társadalom, amelyben sokan távol állnak a jóléttől, a gazdaság pedig már a XXI. századnak megfelelően működik” – vélekedett.

A tárcavezető szerint kivitelezhető az a program, amelyben Cameron a 120 ezer legsúlyosabb helyzetben lévő család támogatását ígérte. A programban egyebek mellett állásinterjúkra való felkészítéssel, kábítószeresek utókezelésével és felzárkóztató oktatással segítenék az érintetteket.

A munkaügyi miniszternek Theresa May belügyminiszterrel együtt kell kidolgoznia egy jelentést a történtekről októberig. „Nagy figyelmet kap manapság az államadósság és a gazdasági válság. Ideje a társadalmi válsággal is foglalkozni” – jelentette ki az interjúban Smith. Emlékeztetett, erre hívta fel a figyelmet korábban a kormányfő is.

Időközben egy negyedik embert is őrizetbe vettek a múlt szerdán Birminghamben elgázolt három férfi ügyében. Károly walesi herceg és Kamilla cornwalli hercegné több, a zavargásokban érintett londoni városrészt látogatott meg. Ebből az alkalomból bejelentették: a herceg 2,5 millió font értékben befektetésekkel segíti azokat a területeket Angliában, amelyeket a legsúlyosabban érintettek a rendbontások.

Eddig Anglia-szerte 2770 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal összefüggésben, és közülük 1297-et állítottak bíróság elé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.