Friss Róbert: Az arisztokrata hang

MNO
2011. 08. 03. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sólyom László persze mindig is konzervatív arisztokrata volt. Habitusában is a tudomány arisztokratája, akinek máig nem bocsátjuk meg, hogy a köztársasági elnökségről szó nélkül nézte végig a Magyar Gárda förmedvényes várbéli szertartását. Pedig nem nézte végig. Alighanem kétujjas undorral húzta be az elnöki palota bársonyfüggönyét. Nem engedte szeme elé a mára már nem is annyira percemberkék látványát. A függönyrésen kitekintve akkor is, azóta is egyetlen ügyet lát maga előtt: az alkotmány és az alkotmányosság védelmét. Nem is fért bele a „nemzeti együttműködés rendszerébe”, oda a tágra nyílt szemű Schmitt Pál oktalansága kellett, a jogtudósra csak a sakkjátszma kezdetén volt igény. A gárdaalapítás bűze azóta elterült az országban, orrunk bedugaszolva, már-már elviselhetőnek tűnik a szag, a hajdan a sakktábla fölé hajló fiatal demokraták pedig a jogállam lebontásán munkálkodnak serényen, önhitten, az alkotmány arisztokrata őrzőjének alakja pedig a történelem lapjaira vonul.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Népszabadság, 2011. augusztus 3.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.