Függőséget okoz a szoláriumozás?

A rendszeresen szoláriumot használók közül sokan úgy kötődnek ehhez a szokásukhoz, mint a kábítószerfüggők, akik ha nem kapják meg ultraibolyasugár-adagjukat, elvonási tüneteket produkálnak. A legkorszerűbb ideggyógyászati vizsgálóeszközök tanúsága szerint a beltéri napozás közben azok az agyi területek kerülnek fokozott aktivitásba, amelyek a kábítószerek hatására reagálnak.

MNO
2011. 08. 18. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ultraibolya-sugárzás öregíti a bőrt, sőt jelentős kockázata a bőr rosszindulatú daganatos betegsége, ennek ellenére a szoláriumszalonok száma folyamatosan növekszik” – írta tudományos dolgozatának összefoglalásában Byron Adinoff. A tanulmányt a kábítószerekkel foglalkozó legismertebb szakfolyóirat, az Addiction Biology közölte.

A Dallasban dolgozó kutatócsoport nem egyszerűen azt vizsgálta, hogyan barnul szépen, egyenletesen a vizsgálatban részt vevő négy nő és három férfi, hanem a legkorszerűbb technikával mérte az agy különböző területeinek véráramlását is. Az ideggyógyászok már sok vizsgálatban kimutatták, hogy az agyszövet bizonyos területei „önjutalmazók”. Bizonyos kielégülés esetén ezeknek az agyterületeknek a véráramlása fokozódik. A módszer különösen a szenvedélyes függőség jelzésére alkalmas: ezek a területek aktiválódnak, ha az alkoholista italhoz jut, vagy a kábítószerfüggő drogot vesz magához.

A vizsgálatban az átlagosan 31 éves, legalább tíz éve szoláriumozó önkéntesek, akik ismételten megérkeztek a mérésre, részletes kérdőívet is kitöltöttek arról, mennyire szeretnének akkor éppen napozni, és mikor vágynak még további ultraibolya-sugárra. A résztvevők agyi örömközpontjai az ultraibolya-sugárzás közben igen erős aktivitást jeleztek.

A kutatók semleges fénysugárzással is megismételték a mérést: a vizsgált személyek ezt megérezték, annak ellenére, hogy szemmel nem volt látható a különbség. Az önkéntesek nem vágytak további szoláriumozásra, miután valódi UV-fényt kaptak, nem így az álnapfény után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.