Gólyatábori hangulat

Noha nem lepték el fiatalok ezrei a kárpátaljai Borzsa folyó partját Bene mellett, talán ennek volt mégis köszönhető, hogy igen kellemes, már-már gólyatábori hangulatot idéző fesztivál kerekedett a tegnap véget ért Arénából.

Balogh Roland
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családias légkört idézte a fesztiválokra nem igazán jellemző, épp ezért igen mókásan ható jelenet, amikor a nagyszínpad első sorában álló, már kissé megfáradt fesztiválozóknak a biztonsági őrök vittek körbe pattogatott kukoricát. Ezt a miliőt erősítették a koncertek előtti programok, mint a különféle ügyességi feladattal tarkított akadályverseny, illetve hogy gyakorlatilag bármelyik fesztiválozó tudott néhány szót váltani a koncertjeik után általában a sörsátrakban elvegyülő bandákkal.
A szervezők kifejezetten jó hangosítást varázsoltak a kilátogatóknak, a fellépők épp ezért jól ki tudták hozni a maximumot teljesítményükből. A fesztiválozók sem panaszkodhattak a gyenge teljesítményre, hiszen már az első nap este is igen jó koncerteket láthattak, így többek között igencsak megmozgatta a publikumot a Cool Head Clan, Anna & The Barbies vagy a Kandech Evelynnel felálló Envoy. Második nap már valóban a keményebb műfajok jegyében telt, hiszen a Rubicon Rock mellett az Ossian és a Wisdom pörgette meg a közönséget. A gyakorlatilag magyar fellépőkből álló péntek hozta egyébként a fesztivál leglátogatottabb napját, az Ossian fellépésére szépen megtelt a nagyszínpad előtti tér, volt, akik már csak a sátrak alatt próbálkozhattak meg a fejrázás technikájával.
Külön érdekesség számba ment egy orosz társasággal megejtett beszélgetés szombat délután. Akadtak ugyanis, akik Moszkvából elruccantak a magyar határtól mindössze alig tíz kilométerre fekvő benei Arénára. Kicsit meglepő is volt, vajon miért tették meg azt a hosszú utat – nem kellett sokat várnunk a magyarázatért, hiszen alig két óra múlva kiderült: egy moszkvai zenekarral sikerült belekóstolnunk a helyi párlatok világába. A Fragile Art koncertje mellett igen jól szólt még a Budapest érintésével betoppanó olasz Bejelit játéka.
Három egész napot sikerült így eltöltenünk egy olyan fesztiválon, amely családias hangulatával, a résztvevők közvetlenségével, illetve a koncertek után játszó DJ-k zenéjével mindenképp valahol az érmesek közé verekedi fel magát az idei kínálatban. Szépséghibaként talán csak azt említhetnénk, nem ártana nagyobb hangsúlyt fektetni a higiéniás felkészültségre, illetve a szélesebb ételkínálatra. Ha pedig mindez adott lesz, akkor akár már jövőre is amolyan „szívünk csücske” fesztiválként mindenkinek csak ajánlhatjuk a benei könnyűzenei találkozót.
(Aréna fesztivál, Bene, Ukrajna, augusztus 4–8.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.