Gyűjtik a magokat

A kew-i brit királyi botanikus kert összegyűjti az országban fellelhető vadvirágok magjait, hogy segítsen a kertészeknek újra vadvirágokkal benépesíteni a mezőket.

MNO
2011. 08. 17. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország vadvirágos rétjeinek mintegy 98 százaléka tűnt el a II. világháború óta, mivel a mezők nagy részét felszántották, vagy házakat építettek rájuk. Sok olyan népszerű virág is szinte teljesen kipusztult, mint a búzavirág vagy a réti margitvirág – írja a The Daily Telegraph.

A brit őshonos növényeket összegyűjtő génbank a ritka fajtákat is igyekszik felkutatni, hogy magok millióival láthassa el a kertészeti vállalatokat, a természetvédő társaságokat és a kertészeket. West Sussexben ideiglenesen már eddig is termesztettek mezei virágfajokat, például veronikát és harangvirágot.

Az őshonos fajok új területekre történő telepítése azonban több akadályba is ütközik. Amikor lekaszálják és begyűjtik a szénát a mezőkről, egyúttal a vadvirágokat is levágják, mielőtt elhullajthatnák magvaikat, más növényeknél pedig az okoz gondot, hogy nehéz szaporítani őket. A génbank olyan növényeket is kínál majd, amelyek általában korábban vagy később virágoznak, mint a többi virág – ilyen például a réti kakukktorma vagy a búzavirág –, és ezért sok gyűjtő nem is nagyon foglalkozik velük.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.