A termés jó közepesnek mondható, ahol a növények megkapták a kellő tápanyagot és védőszert, ott a hektáronkénti átlag várhatóan 350-400 mázsa között lesz, és azok minőségével, eltarthatóságával nem akadhat gond – mondta Túri István, a Jászföld Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési agronómusa az MTI-nek. A szakember hozzátette: Jászladányban a becslések alapján 60-70 hektáron termeltek étkezési vöröshagymát, ebből 30 hektáron a Jászföld Zrt. integrációjában, a többi területet magángazdák művelték. Az időjárás az idén csak annyiban volt kedvezőtlen, hogy a vetés után egy kívánt esős helyett száraz időszak következett. Ezek a mutatók azonban a 2010-es évhez viszonyítva mindenképpen jónak mondhatók, mert az akkori nagy belvízborítás miatt csak a partosabb részeken lehetett a fűszernövényt termelni.
Túri István tájékoztatása szerint a kilogrammonként felvásárlási ár 80 forint körül indul, de augusztus végére, szeptember elejére, amikor a többi fajta is beérik, érzékelhetően csökkenni fog. Mint megjegyezte, a jászladányi hagyma jó áron való értékesítését az import éppúgy veszélyezteti, mint más zöldségfélék esetében.
A jászsági faluban mintegy 30 évvel ezelőtt kezdődött meg vöröshagyma-termesztés, a minősége azóta is vetekszik a makói hagymáéval. Vetésterülete azonban folyamatosan csökken, mert az előállítási költségek megnövekedtek, ugyanakkor a felvásárlási ár stagnál. A jól jövedelmező években 400-500 családnak is megélhetést adott a hagyma, egy-egy kiugró esztendőben a termés mennyisége elérte a 40 ezer mázsát is.
(MTI)
Vitézy Dávid lehet Karácsony helyettese