Három napja lőnek át a határon a törökök

A török hadsereg légiereje és tüzérsége ismét csapásokat mért a kurd lázadók észak-iraki állásaira, harmadik egymást követő napon folytatva a hadműveletet – közölte szombaton a hadsereg parancsnoksága.

MNO
2011. 08. 20. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt több mint egy év első ilyen hadművelete arról tanúskodik, hogy a 27 éve tartó konfliktus ismét fellángol a tárgyalásos rendezésére tett erőfeszítések összeomlása után. Weboldalán közétett, legfrissebb közleményében a török vezérkar azt írta, hogy a harci repülőgépek az éjszaka folyamán összesen húsz célpontot támadtak az iraki–iráni határhoz közel fekvő Kandil-hegységben, valamint Sinász-Haftanin, Hakurk és Gara térségében, s a gépek mindegyike visszatért a bevetésekből. „A tüzérség közben a légi műveletekkel összhangban intenzíven lőtt 85 célpontot” – teszi hozzá a vezérkari közlemény, amely szerint jelenleg is folytatódnak a felderítő repülések, hogy felmérjék az okozott károkat, s hogy voltak-e áldozatai az újabb támadásoknak.

A nagyszabású török hadművelet válasz arra, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei szerdán Délkelet-Törökországban két rajtaütésben megöltek összesen 12 török katonát. A nemrég fellángolt újabb gerillaakciókban, amelyeket Ankara szerint a PKK észak-iraki táborokból kiindulva hajt végre, az elmúlt hónapban a török biztonsági erők összesen mintegy negyven tagját ölték meg. A kurd önrendelkezésért folyó harcban, amelynek motorja a PKK volt, több mint 40 ezren vesztették életüket az elmúlt 27 évben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.