Hatalmas olaj- és gázlelőhelyet fedeztek fel

Az elmúlt évtizedek legnagyobb olaj- és gázlelőhelyét fedezték fel az Északi-tenger és a Barents-tenger norvég felségvizein.

MNO
2011. 08. 16. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatási koncesszión osztozó norvég Statoil és svéd Lundin Oil már korábban bejelentette két szénhidrogénmező felfedezését, de az csak most derült ki, hogy a két mező összeköttetésben áll egymással. Az Aldous és Avaldnes mezők összesen 500-1,2 milliárd hordó olajegyenértéknyi szénhidrogént rejtenek, napi kitermelési mennyiségük 300 ezer hordónyi lehet. A kitermelhető szénhidrogén értéke elérheti a 40 milliárd dollárt. Ezzel összemérhető olajleletet a múlt század nyolcvanas évei óta – vagyis csaknem 30 éve – nem fedeztek fel Norvégiában. Tavaly Norvégia napi 2,1 millió hordó olajat termelt ki, az ország eddigi bizonyítottan kitermelhető olajkészlete 6,7 milliárd hordó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.