Hazánk elismeri Dél-Szudánt

Magyarország független államnak ismeri el Dél-Szudánt a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent kormányhatározat szerint.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797672" target="_blank"><strong>• Turistaparadicsom lehet a háborús övezet?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796175" target="_blank"><strong>• Függetlenedett Dél-Szudán</strong></a>

MNO
2011. 08. 11. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumban az áll: a kormány felhatalmazta Martonyi János külügyminisztert, hogy az elismerésről szóló nyilatkozatot megtegye, és tegyen előterjesztést Schmitt Pál köztársasági elnöknek a diplomáciai kapcsolatok felvételére.

A Külügyminisztérium július 15-én közölte, hogy üdvözli a Dél-szudáni Köztársaság ENSZ-tagságát, és haladéktalanul kezdeményezi a diplomáciai kapcsolatok felvételét az új állammal. A tárca akkor kitért arra, hogy Magyarország ösztönzi és támogatásáról biztosítja az új államot a hatékonyan működő belső struktúrák kiépítésére, valamint a Szudánnal való viszonyában fennálló nyitott kérdések rendezésére, továbbá a regionális stabilitás fenntartására irányuló törekvéseiben.

Afrika legfiatalabb állama július elején nyerte el függetlenségét, miután a januárban tartott helyi népszavazás eredménye alapján kivált Szudánból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.