Helyi filmfesztiválok a moziélményért

Helyi filmfesztiválok lopják vissza a moziélményt azokba a kis olasz városokba, ahol régen bezárt az utolsó filmszínház is.

MNO
2011. 08. 19. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cinema Paradisót, Giuseppe Tornatore 1988-as híres filmjének hangulatát idézte a délolasz Molise régióbeli városka, Casacalenda főtere, ahol az augusztusi estéken a település szinte minden lakója a filmvásznon átfutó képeket nézte egy megkopott barokk templom szomszédságában.

Harminc-negyven éve minden olasz városban működött mozi, ám a televíziózás és az azt követő kulturális változások során szinte az összes bezárt – mondta el Federico Pommier, a MoliseCinema fesztivál igazgatója. Mint hozzáfűzte: a fesztivállal a mozizás élményét akarják visszavinni ezekbe a kisvárosokba. Az apró fesztiválok hálózata – amellyel a nagyvárosokon kívül igyekeznek megerősíteni a mozi intézményét – pár év alatt alakult ki az északolasz Bergamótól a szicíliai Marzamemi városkáig. Az egész Molise régióban már csak két-három filmszínház maradt, így aztán nem nagyon van lehetősége a helybelieknek, hogy nagy vásznon láthassanak filmeket – magyarázta Pommier.

A kis filmfesztiválok költségvetését is érzékenyen érintették az olasz kormány gazdasági megszorításai, de a filmmustrák népszerűsége töretlen: a casacalendai vetítések alatt kihal a 2500 lakosú város, mindenki a főtéren ül.

Az olasz filmművészet is új lendületet vett az utóbbi években: Paolo Sorrentinóval, Nanni Morettivel vagy Matteo Garronéval olyan alkotók léptek Federico Fellini és Luchino Visconti nyomába, akik képesek visszahódítani a filmvásznak közönségét. Az egyhetes molisei fesztivál az idén Visconti 1963-as remekművével, A párduccal nyílt meg. A tökéletesen helyreállított kópia bemutatóját meglehetősen eklektikus válogatás követte: vetítettek az Irakban állomásozó olasz csapatokról szóló filmet, bokszfilmet és nápolyi maffiadrámát, de olasz és japán rövidfilmeket is.

Az augusztusi MoliseCinema már kilencedik évadát zárta sikerrel, és bár távol áll tőle a velencei mustra csillogása, akadnak tekintélyes támogatói. Többek között két népszerű olasz színész, Giovanna Mezzogiorno és a tavalyi cannes-i győztes, Elio Germano. „Az emberek már a sajátjuknak tekintik. Várják, sokan vállalnak önkéntes munkát, és kitűzött dátuma van a naptárban. Persze a fesztivál kicsi, de valami igazi dolgot szeretne teremteni” – fogalmazott Pommier.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.