Helyükre kerültek a Szabadság-szobor ellopott darabjai

Helyére került az aradi Szabadság-szobor mindhárom, még tavasszal ellopott darabja kedden. Szerdán a restaurátorok a szoborcsoport egyes részeinek tisztításán, viaszozásán dolgoznak.

MNO
2011. 08. 03. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét éve újra Arad egyik közterén álló Szabadság-szobor három bronzelemét, a diadémot, továbbá egy kardot és egy tőrt a gyanú szerint színesfémtolvaj tulajdonította el, még áprilisban. Az újra legyártott szobordarabokat már a helyére illesztette az emlékművet korábban is restauráló Kolozsi Tibor szobrászművész és csapata – olvasható a Nyugati Jelen című aradi és a Krónika című kolozsvári napilap honlapján. A megrongált szoborcsoport helyreállítását szerdán fejezik be.

Az aradi rendőrség júliusban fogta el azt a 17 éves fiatalembert, akit a bronz szoborelemek ellopásával gyanúsítanak. Bognár Levente aradi alpolgármester a helyreállítási munkát megtekintve kijelentette, hogy négy térfigyelő kamerát szereltetett fel az önkormányzat a Román–magyar megbékélés parkjában, ahol a restaurálással párhuzamosan a parkból ellopott vagy megrongált díszlámpatesteket és lámpavasakat is újakkal helyettesítették. Zala György 1890-ben felavatott Szabadság-szobrának restaurálása körülbelül 6000 lejébe (400 ezer forint) kerül az önkormányzatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.