Hét hatalmas robbanás volt a fővárosban

Legalább hét nagyobb erejű robbanás rázta meg Tripolit pénteken reggel: ismét bombák csapódtak be Moamer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása, a Báb-el-Azizíja épületegyüttes közelében.

MNO
2011. 08. 19. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AP amerikai hírügynökség egyik tudósítója a líbiai főváros egyik szállodájából látta, amint a robbanások tüze felcsap a becsapódások helyén. A bombázás után még egy ideig Tripoli felett köröztek a NATO légitámadást végrehajtó harci gépei.

Az észak-atlanti szövetség harci repülőgépei rendszeresen bombáznak líbiai katonai célpontokat azóta, hogy az ENSZ BT márciusi felhatalmazása alapján a NATO repüléstilalmi övezetet létesített a polgárháborúba süllyedt Líbia felett, s a polgári lakosság védelmében engedélyezte a beavatkozást.

A Kadhafi-rezsim megdöntéséért február közepe óta harcoló líbiai felkelők mostanra több fronton is harcot vívnak a Kadhafihoz hű erőkkel, hogy elvágják a fővárosba vezető logisztikai útvonalakat. Csütörtökön arról érkeztek jelentések, hogy elfoglalták a Tripolitól 40 kilométerre található Závija városának a kormány számára stratégiai fontosságú olajfinomítóját is. A Kadhafihoz hű kormány miniszterelnöke, Bagdadi Mahmúdi cáfolta az olajfinomító elfoglalásáról terjengő híreket, ugyanakkor tűzszünetre szólított fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.