Hivatalosan is vizsgálatot indítottak az IMF-vezér ellen

A francia köztársasági bíróság (CJR) hivatalosan is elindította kedden a vizsgálatot Christine Lagarde volt pénzügyminiszter, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója ellen, akit hamisításban való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel gyanúsítanak.

MNO
2011. 08. 16. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszteri szintű politikusok ügyeivel foglalkozó bíróság most nevezte ki azt a három bírót, aki a vizsgálatot le fogja folytatni. Lagarde-ot várhatóan berendelik tanúskodásra, de ennek időpontját még nem jelölték ki. A vád lényege, hogy miniszterként feltehetőleg kárt okozott az államnak, amikor úgy döntött: nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti – úgynevezett magánbíróságon történő – megegyezéssel kell mielőbb lezárni a neves üzletember, Bernard Tapie és az államkincstár üzleti jellegű vitáját.

Lagarde tagadja, hogy hivatali kötelességmulasztást követett el. A bíróság szokatlanul gyorsan, a nyári ítélkezési szünet alatt lépett, ami arra utal, hogy nem akarják éveken át bizonytalanságban hagyni a nemzetközi pénzügyi rendszer egyik legfontosabb posztját betöltő politikust és az irányítása alatt álló intézményt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.