Huszonketten haltak meg a robbantásban

Huszonkét civil meghalt és tucatnyian megsebesültek csütörtökön egy út mentén elhelyezett pokolgép vagy akna robbanásában a kelet-afganisztáni Herát tartomány Obe körzetében – közölte Núr Hán Nikzad, a tartományi rendőrfőnök szóvivője.

MNO
2011. 08. 18. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohieddín Núrinak, a tartományi kormányzó szóvivőjének elmondása szerint a házilagos készítésű szerkezetet akkor hozták működésbe, amikor egy teli mikrobusz elhaladt mellette. A jármű utasai között nők és gyermekek is voltak – tette hozzá a szóvivő. Más forrás szerint a jármű aknára futott. Egy másik robbantás ugyanabban a körzetben megölte egy kamion sofőrjét, és hét embert megsebesített – tette hozzá a kormányzói szóvivő.

A keleti Paktia tartományban, Gardéz városában öngyilkos merénylő robbantott fel csütörtökön egy kisteherautót a NATO egyik tartományi újjáépítési csoportjának (PRT) táborbejáratánál. Itt két afgán őr halt meg, és heten, egy afgán biztonsági magáncég alkalmazottai megsebesültek – közölte a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik szóvivője. „Még folyik a vizsgálat, de nincs hír ISAF-áldozatokról” – mondta a szóvivő, Wayne Perry alezredes. A tálibok magukra vállalták a merényletet, és szóvivőjük, Zabihulla Mudzsahid azt állította, hogy a hetvenéves öngyilkos robbantó, akinek a járművén hét tonna robbanószer volt, 27 embert ölt meg, és 34-et megsebesített. Megfigyelők utalnak rá, hogy a tálibok gyakran eltúlozzák akcióik áldozatainak számát.

Az afgán belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint az afgán rendőrség a hadsereg és a NATO-vezette koalíciós erők támogatásával az elmúlt 24 órában 16 közös és önálló akciót hajtott végre Kabul, Kunár, Nangarhar, Hilmend, Paktia, Vardak és Gazni tartományokban, 21 fegyveres felkelővel végzett, és 44-et fogott el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.