Igazi nehézfiú a csepeli gyilkos + Videó

Nem egyedül, hanem egy hajléktalanokból álló bűnbanda segítségével követte el a csepeli gyilkosságokat az a macedón férfi, aki a gyanú szerint négy embert megölt és egyet megpróbált kivégezni. Eddig hat ember került előzetes letartóztatásba a Csepel-szigeten néhány napja kihantolt holttestekkel összefüggésben – mondta Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója szombaton Budapesten.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/803269" target="_blank">• „Mindenem felajánlottam az életemért cserébe ”</a></strong>

MNO
2011. 08. 13. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség közlése szerint a négy csepeli áldozat a helyi hajléktalan kolónia tagja lehet, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan kik ők, és azt sem, hogy mikor tűntek el. Azt, hogy élve ásták-e el őket, szakértői vizsgálat deríti ki – az elsődleges vélemények elkészítése is napokat-heteket vehet igénybe.

A rendőr ezredes azt megerősítette, hogy a gyanúsítottak egy részét a megkötözve földbe ásott, onnan saját erejéből kiszabadult erdélyi férfi által adott személyleírások alapján sikerült beazonosítani.

A macedón származású férfit és két tettestársát a rendőrség egy napon belül elfogta és őrizetbe vette. A bűnbandát már korábban is figyelte a rendőrség, tavasszal egy fegyveres rablás miatt három ember előzetes letartóztatásba került. A macedón férfi pedig azért került a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) látókörébe, mert egykor állítólag különleges katonai kiképzést kapott. A hírhedt Arkan szerbiai szabadcsapatában szolgáló férfi neve több gyanús eltűnési ügyben is felvetődött. A mostani gyilkosság 3 feltételezett elkövetőjével együtt összesen már hatan kerültek rács mögé a bűnbandából.

„Egy napon belül sikerült elfogni ennek a bűncselekménynek is az elkövetőit. Köztük volt az a személy, akit mi ennek a társaságnak a központi figurájának értékelünk, és kezelünk. Ez egy külföldi állampolgár. Ő magát macedónnak mondja, de a személyazonosságát tényleges és hiteles okmányokkal nem tudja igazolni. A külföldi rendőrségekkel való együttműködés segít majd a tényleges személyazonosításban. Ennek a két eljárásnak az eredményeképp 6 ember került most előzetes letartóztatásba. Az itt beszerzett adatok alapján sikerült augusztus 10-én az erdő területén olyan sírt feltárnunk, amelyben csütörtök délelőtt négy holttestet tudtunk kiemelni” – nyilatkozta Csizner Zoltán, az NNI igazgatója.

A Police.hu közlése szerint „a nyomozás jelenlegi adatai alapján megállapítható, hogy az életellenes bűncselekmények elkövetése szorosan összefügg a már említett, csoportosan elkövetett rablások elkövetői körével, azzal a hajléktalan közösséggel, amelynek összetákolt viskóinak közelében hantolták ki a meggyilkolt áldozatok maradványait”.

Az eljárás jelenlegi adatai alapján egyértelmű, hogy „az életellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalan életmódot folytató személyekhez. Az életellenes eljárásban – eljárásjogilag – gyanúsítás nem történt” – írták a honlapon.

A rendőrség szerint az a tény, hogy az emberöléseket sorozatban, feltételezhetően több hónapon át anélkül követték el, hogy azt a hatóságok tudomására hozták volna, „meghatározóan annak a szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat. A hatóságok általános tapasztalata, hogy ezek a társadalom perifériáján élő személyek a sérelmükre elkövetett bűncselekményeket, társaik esetleges eltűnését nem hozzák a rendőrség tudomására – „ügyeiket” saját törvényeik szerint, egymás között „rendezik le”, ebben a közegben a hagyományos bűnüldözési, bűnmegelőzési tevékenység érdemi folytatása gyakorlatilag lehetetlen” – olvasható a Police.hu-n.

A bűnügyről elsőként a Magyar Televízió Híradója közölt információkat még csütörtök este. Másnap arról számolt be a hírműsor, hogy a macedón férfi mutatta meg a helyszínt a rendőröknek, és feltehetően nyomozási alkut ajánlott: azt mondta, mutat egy helyet az erdőben, ahol négy halott van elásva. Az általa megadott helyen találta meg az NNI a holttesteket. Az áldozatok maradványainak boncolása és azonosítása pénteken kezdődött meg az Igazságügyi Orvostani Intézetben.

(hírTV/MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.