„Ilyen koncerthelyszín kevés van Magyarországon”

Szombaton és vasárnap délben ismét zene szól abban a vértesacsai pajtában, ahol 2009 nyarán rendezett először koncertet Csalog Gábor zongoraművész. Bár a pajtakoncerteket elsősorban Kurtág Györgynek szentelik, az idén az első műsor címe 1900 és Schönberg, Berg, Janácek, Debussy, valamint Mahler művei szólalnak meg.

MNO
2011. 08. 03. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Kurtág-műveket tartalmaz a teljes program – közölte az MTI-vel a zeneszerző kiadója, a Budapest Music Center (BMC). Ismét elhangzanak részletek a Jelek, játékok, üzenetek ciklusból, mindkét napon Csalog Gábor és Kemenes András zongorázik. Játszik a Ludium Együttes, amely Csalog Gábor volt és jelenlegi zeneakadémiai növendékeiből alakult és hosszú ideje dolgozik Kurtág alkotásain.

Már 2009-ben kiderült, hogy a vértesacsai pajta akusztikája és szelleme nemcsak kurzusokhoz, hanem koncertekre is kiválóan működik. „A zenéléshez ideális szakrális légkör talán kézzelfoghatóbb, mint egy templomban, ilyen koncerthelyszín kevés van Magyarországon” – véli a zongoraművész. Eddig 80 szék volt a pajtában a közönségnek, de a korábbi koncerteken nemcsak ezeket foglalták el, hanem sokan a kertből, a fűben heverve hallgatták a zenét. Ha vihar vagy elviselhetetlen hőség lenne, a szomszédos református templomban tartják meg a koncerteket.

Európában egyre több helyen régi mezőgazdasági-ipari épületeket is átalakítanak kulturális központtá: Franciaországban például egy hajdani tehenészet, a Ferme du Buisson, Németországban egy egykori vágóhíd, a drezdai Alter Schlachthof kapott ilyen funkciót. Fontosnak tartották, hogy a 150 éves vértesacsai épületet, bár koncertezésre alkalmassá tették, eredeti formájában hagyják meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.