Indul a nemzeti termékkosár-akció

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a tervek szerint októberben elindítja a különböző termékköröket lefedő, minőségi árukból összeállított, nemzeti termékkosár elnevezésű kezdeményezését – közölte Pintér István, a szervezet főigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Nyíregyházán.

MNO
2011. 08. 18. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd minta alapján összeállított, szimbolikus kosárba azok a vállalkozások kerülhetnek bele, amelyek garantáltan biztonságos árukat vagy minősített, laboratóriumban bevizsgált, esetleg díjazott termékeket forgalmaznak – ismertette. A negyedévenként frissített és aktualizált listára csak a szigorú feltételeknek megfelelő könnyűipari, élelmiszer-ipari és műszaki termékek kerülhetnének bele.

Ezt a listát a fogyasztó nem köteles elfogadni, a hatóság részéről ez csak egy ajánlás – húzta alá a főigazgató. Pintér szerint a kezdeményezés azért is különösen fontos, mert az Európai Unióba évente mintegy kétezer veszélyes termék érkezik; így például a nagy bevásárlások előtt fontos, hogy a fogyasztó tájékozott legyen, milyen biztonságos termékek közül vásárolhat.

A főigazgató a hatóság által korábban elindított fogyasztóvédelmi konzultációval kapcsolatban elmondta: a visszaérkezett jelzések alapján kedvező a fogadtatása a preventív céllal létrehozott, kifogástalan vállalkozásokat összegyűjtő, pozitív listának, amelyre eddig mintegy ötszáz cég és társaság került fel. A tapasztalatok szerint egyre több vállalkozás kéri maga ellen az önellenőrzést, így a lista amellett, hogy segítséget nyújt a fogyasztóknak, egyfajta piactisztulást is generál – fogalmazott.

A több ezer visszaérkezett válasz mintegy nyolcvan százalékában azt kérik a fogyasztók és a vállalkozók, hogy túllépve a pozitív listán, vezessék be a fogyasztóbarát emblémát. Az NFH ezt január 1-jével tervezi életbe léptetni. Az emblémát azok a vállalkozások kaphatják meg, amelyeknél egy évre visszamenőleg nem tapasztaltak jogsértést és megalapozott fogyasztói panaszt, valamint a rájuk vonatkozó jogszabályokon kívül valamilyen pluszszolgáltatást is nyújtanak – közölte Pintér.

Azokon a területeken, ahol jelenleg nincs megfelelő szabályozás – így az utazással egybekötött termékértékesítés, elektronikus kereskedelem – szigorítani kell – mutatott rá Pintér. Hozzátette: a hatóságnak emellett a jövőben célirányosan, akár több szakhatóság bevonásával kell elvégeznie a fogyasztók szélesebb rétegét elérő vállalkozások (bevásárlóközpontok, áruházak) ellenőrzését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.