Ingyenes navigációs program mobilra

Ingyenes navigációs programot indított el Magyarországon a Google, a szolgáltatás egyelőre androidos okostelefonokon érhető el.

MNO
2011. 08. 11. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Darren Baker projektmenedzser a szolgáltatást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, a Google térképszolgáltatásával összehangolt navigációs szolgáltatás előnye, hogy a tervezésnél nemcsak közterületeket, hanem cégneveket, épületeket is meg lehet adni úti célként, elgépelés esetén korrigálja a szöveget, műholdas nézetet is lehet választani, az útvonal megtervezésénél pedig figyelembe veszi a dugókat is.

Lehetőség van arra is, hogy a Street View szolgáltatással is összehangolják, de ez egyelőre Magyarországon nem elérhető. A megjelenítés a hagyományos mellett 3D-s is lehet, amelynek szemszögét folyamatosan lehet változtatni, és a szolgáltatás akkor is elérhető marad egy ideig, ha a telefon elvesztette az internetkapcsolatot.

A menedzser elmondta, egyelőre az 1.6-os vagy annál magasabb verziószámú androidos okostelefonokra érhető el a szolgáltatás, de az iPhone-t gyártó Apple-lel is tárgyalásban vannak. A tesztek eredményei alapján a programot egy telefon 2-3 órát képes futtatni töltés nélkül. Kiemelte, hogy a világon 200 milliónál is többen használják a Google térképszolgáltatását, közülük 40 százalék mobiltelefonról csatlakozik, ők 20 milliárd kilométert vezetnek évente.

A Google-térkép legutóbbi verziójában Darren Baker elmondása szerint a térképek megjelenítését változtatták meg, így a korábbihoz képest századannyi adatot kell a telefonnak letöltenie. Az okostelefonok mindig a legfrissebb adatbázishoz férnek hozzá, mivel folyamatos internetkapcsolatban marad a program.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a sajtótájékoztatón visszatekintve az elmúlt pár évre azt mondta, 2004-ben már több mobiltelefon volt a világon, mint bankkártya, 2008-ra pedig a rádiók számát is meghaladta, mára mintegy 5 milliárd készülék van, a lakosság 75 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal. A becslése szerint 2012-re a mobiltelefonok száma meghaladja majd az asztali számítógépek, laptopok számát is. Emiatt a Google – Heal Edina elmondása szerint – elsősorban a mobiltelefonokra fejleszti a szolgáltatásait, ezt követik csak a laptopok és asztali számítógépek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.