Intenzív technológiai bővítés

Minden eddiginél intenzívebb technológiai bővítést valósít meg a Videoton vállalatcsoport; folytatva a tavaly elkezdett beruházási programját, több mint négymilliárd forintot költ erre a célra – mondta el az MTI-nek a tavaly több mint 89 milliárd forint konszolidált árbevételt elért vállalkozás vezérigazgatója.

MNO
2011. 08. 11. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sinkó Ottó hangsúlyozta: a beruházásokhoz belső forrásait használja fel a tőkeerős, számottevő pénzügyi tartalékkal rendelkező cégcsoport. A technológiai bővítésre új – már megszerzett, illetve kilátásban levő – üzleti lehetőségeinek kihasználása végett van szüksége a Videotonnak. A válság óta ugyanis a vállalkozás tovább erősítette pozícióit a mind kevesebb „szereplős” európai piacon, ahol folyamatosan nő a részesedése, s meglevő vevői mellé újabbakat is sikerült szereznie.

Üzleteinek biztonságát jelzi, hogy megrendelői számára egyebek között olyan igényes ipari elektronikai és autóipari termékeket készít, amelyek gyártása hosszú távon is Európában marad, s amelyek előállításánál távlatokban is számítanak a Videoton munkájára a cég gazdasági partnerei.

A vezérigazgató közlése szerint a hazai cégeiben mintegy hétezer dolgozót foglalkoztató vállalkozás annak ellenére folytatja technológia bővítő beruházásait, hogy az év elején még kedvező konjunkturális helyzet gyengülése miatt időarányosan csökkent árbevételének a növekedése. Az első negyedéves eredmények alapján még úgy tűnt, hogy a tavaly minden eddiginél nagyobb konszolidált árbevételt s a 2009. évinél mintegy egymilliárd forinttal több, 6,7 milliárd forint konszolidált üzemi nyereséget elért vállalatcsoport az idén 15 százalékkal tudja majd növelni az éves árbevételét.

A gyengülő konjunktúra, a forint – az exportáló cégeknek kedvezőtlen – első félévi erősödése s egyéb, a cégcsoport teljesítményétől független okok miatt viszont folyamatosan csökken az akkori előny, s az árbevétel jelenleg időarányosan öt százalékkal több a tavalyinál.

Sinkó Ottó szerint amennyiben a 2008-as válságra sokban emlékeztető pénzpiaci turbulenciák nem terjednek át a Videoton exportpiacaira, az árbevétel az év végéig még javulhat, eredményességben viszont a tavalyinál valamivel alacsonyabb szintre számít a vállalatcsoport.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.